На фокус
Начало / Свят / Полска онлайн книжарница дава възможност на читателите да избират дали да плащат за книгите

Полска онлайн книжарница дава възможност на читателите да избират дали да плащат за книгите

Полска онлайн книжарница дава възможност на читателите сами да избират дали или колко да платят за дадена книга, съобщи thebookseller.com. Независимата компания за търговия с книги онлайн, която работи чрез сайта OpenBooks.com, стартира проекта си на започналия на 14 април Лондонски панаир на книгата.

Потребителите могат да теглят безплатно четива във форматите „epub“, „mobi“ и „pdf“, да ги споделят с приятели и чак тогава, ако преценят, да платят за тях. Ако клиентът избере да плати, 70% от сумата отива да директно за автора, който запазва в пълна степен и правата върху своя текст. Платформата също така окуражава неограниченото споделяне и копиране на е-книги. По този начин всеки, който получи копие, може да подкрепи даден автор, ако смята, че книгата му си заслужава.

Сайтът функционира още от януари, но не беше достъпен за широката общественост. В момента той съдържа над 200 заглавия, сред които художествена и нехудожествена проза, както и четива за самопомощ. Има рубрика „книга на седмицата“, предоставена е и възможност за ревюта на читатели и дискусии. Вече има над 6 000 тегления.

„Като предоставяме неограничена платформа за теглене и споделяне на книги, ние даваме възможност на читателите да да откриват нови вълнуващи четива без да се налага да инвестират предварително. Като любител на книгите, аз винаги съм препоръчвал книги на приятели, но досега единственото, което можех да правя, е да изпратя линк за поръчване на книга онлайн. OpenBooks.com ви позволява да споделяте лесно книгите, които харесвате, както и да подкрепите авторите с колкото прецените. Някои го наричат прогрес, но за мен това е регрес. Връщаме се назад към основите, само че използваме новите технологии. Нужно е да го направим, защото големите корпорации просто не поставят интересите на автори и читатели на първо място“, коментира Михал Кичински, основател на OpenBooks.com.

Прочетете още

nepr

Непрочетените книги заемат все повече място у дома

Купуват се повече заглавия, но те остават за „по-добри времена“ А всъщност четенето е по-модерно от …