Начало / Автори / Артър Хейли: Не съм открил нищо. Това, което обрисувах с думи, е истински живот

Артър Хейли: Не съм открил нищо. Това, което обрисувах с думи, е истински живот

Днес, 5 април, се навършват 95 години от рождението на Артър Хейли. Той е известен британско-канадски писател, служил е в Кралските военновъздушни сили. Книгите му са преведени на 40 езика и са продадени в тираж над 200 млн. Характерен за Хейли е суровият стил и реализъм, резултат на дълги и внимателни проучвания. На български са преведени романите му „Хотел“, „Летище“, „Живот по върховете“, „Свръхнатоварване“ и др. Писателят умира през 2004 г. Представяме ви негови цитати, публикувани в goodreads.com и brainyquote.com.

„Личният ад е нещо, с което живееш сам, независимо дали някой друг задава въпроси, с които отваря стари рани вътре в теб.”

„Нека всички запомним жертвите на войните добре. И нека се надяваме, че те ще ни помогнат да станем малко по-добри, съвсем малко по-мъдри и една идея по-толерантни в този постоянно променящ се свят, който те не доживяха да видят.”

„Победителите ще станат губещи, ако не подкрепят губещите“.

„Американците виждат демокрацията като лек за всички злини – да се взима по 3 пъти на ден, като по лекарско предписание. За тях работи. Следователно – трябва да работи и за света. Това, което Америка наивно забравя, е, че за да функционира демокрацията, населението трябва да има нещо лично, което си заслужава да се опази“.

„Никой човек не може да успее в пълна степен, ако не живее и на други места, освен където е роден. Това важи особено силно за писателя“.

„Обичах образованието и бих искал и сега да продължа да се уча“.

„Не съм открил нищо. Това, което обрисувах с думи, е истински живот“.

„Когато започнах да пиша, се запознах с възхитителни хора и открих част от историята“.

„Тогава бях 18-годишен младеж, имитиращ съжителство с един сляп свирач“.

„Поставях си лимит от минимум 600 думи, независимо от времето, психическата ми нагласа или дали съм болен“.

„Понякога си струва да отстояваме и принципите си, нали? Номерът е да знаеш точно кога и точно кои принципи!“ – из „Колела“.

„Такава е човешката природа – ощетеният понася нещастието си по-лесно , когато знае , че и останалите страдат“ – из „Окончателна диагноза“.

„Забравянето е грешка , а грешка допускай само там , където с нея целиш нещо“ – из „Окончателна диагноза“.

Прочетете още

9B7BCB19-3F58-43AE-9A98-6CCA7B4306F8_w1200_r1

От просяк до класик: спиращи дъха факти за О.Хенри

Разсмива ни и сега, макар че животът му е бил нелек Уилям Сидни Портър, както …