Начало / Класации / Телевизионни сериали, базирани на книги (топ 10)

Телевизионни сериали, базирани на книги (топ 10)

Съвсем наскоро дебют в българския телевизионен ефир направи кримката „Бекстрьом“. Първообразът на чудатия и груб главен герой идва от излезлите наскоро и у нас романи на Лейф Г. В. Першон – „Онзи, който убие дракона“ и „Убийството на Линда“. Вместо в шведските градове Солна и Векшо, действието се развива в Портланд, Орегон. Детектив Еверт Бекстрьом обаче остава все така неприятен, груб и проницателен, какъвто е и в книгите на Першон.

У нас световният бестселър на Диана Габалдон „Друговремец“ получи нов живот в ръцете на читателите след дебюта на едноименния сериал в родните телевизии.  Действието се развива в две времена: през 40-те години на XX век и 40-те години на XVIII век. Годината е 1945-та. Клеър Рандал, бивша медицинска сестра току-що се е завърнала от фронта и заедно със съпруга си, Франк Рандал, се отправя на втори меден месец високо в планините на Шотландия. Всичко върви прекрасно до момента, в който Клеър не навлиза в кръг от древни мегалити. И излиза от другата страна – само за да осъзнае, че се е озовала в една разкъсвана от войни и кланови междуособици Шотландия през лето Господне… 1743. Без да разбира как, Клеър преминава през портал на времето и се озовава в центъра на конфликти и интриги, които не разбира и които застрашават живота й. Но също така попада на Джейми Фрейзър – галантен и образован шотландски боец, чийто живот се оказва в нейните ръце.

 Отличната игра на звезда от ранга на Кевин Спейси няма как да не повлияе добре за популярността на книгата „Къща от карти“ от Майкъл Добс, по която е сниман едноименния сериал. Добс въвежда читателите си зад кулисите на безскрупулни политически машинации и корумпирани медии във Великобритания в края на 80-те, с детайл и дълбочина присъщи на автор, преживял това, което разказва. Главният герой – Франсис Ъркарт, използва връзките и информацията си, за да излезе от сянката на анонимен партиен пост. Задейства грандиозна подмолна машина за скандали и шантаж, което ще разклати всички в Уестминстър, за да свали премиера и да заеме мястото му. Съвсем наскоро световните агенции обявиха, че следващата година телевизионната продукцията ще се завърне на екрана след огромния интерес, който предизвиква. Но въпреки добрата игра на Спейси и изпипания сценарий, читателите твърдят, че книгата е по-добра от филма.

Може би най-объркващ за читателите остава „Касъл“, за които остава загадка кое идва първо – сериалът или книгите. Историите за бъбривия и чаровен писател Джеймисън Руук и сериозната и целенасочена детективка Ники Хийт са неизменна част от телевизионния сериал, носещ името на автора на хартиената поредица – Ричард Касъл. Преплитането на сюжетите е пълно. Автори на книгите, издавани у нас от „Пробук“, са сценаристите на телевизионната версия. Стилът им е уникален, а „Жега“, „Адска жега“, „Убийствена жега“, „Ледена жега“, „Смъртоносна жега“ и „Свирепа жега“  ще зарадват всеки почитател на динамичната кримка, дори и да не е гледал телевизионната версия.

Любителите на криминални разследвания може би все още се радват на приключенията на малкия екран на любими герои като комисар Монталбано, отец Браун, проницателната мис Марпъл и разбира се – Шерлок Холмс.

Монталбано идва от книгите на италианския майстор Андреа Камилери, издавани и у нас от „Книгопис“. На пазара у нас вече са „Двойният мъртвец“, „Ароматът на нощта“, „Екскурзия в Тиндари“, „Гласът на цигулката“, „Крадецът на закуски“, „Теракотеното куче“ и „Формата на водата“. По телевизиите пък се върти вече и сериал за младия комисар Монталбано.

Отец Браун е измислен от английския класик Гилбърт Кийт Честъртън (1874-1936). Честъртън е автор на повече от сто произведения ­ разкази, есета, философски трактати и сатирични стихове, на биографии на Франциск Асизки и Тома Аквински, изследвания върху Браунинг, Дикенс и Стивънсън, на хиляди статии в периодични издания. Най-голяма популярност обаче му носи поредицата криминални разкази, в които детективът е подвеждащо простодушният отец Браун. У нас те са издадени от „Фама“ като „Загадките на отец Браун“. В духа на класическата криминална интрига, дух, към който принадлежат герои като Шерлок Холмс и Еркюл Поаро, отец Браун разследва заплетените си случаи с помощта на логиката и психологията, с наблюдателност и познание на човешката природа, съчетани с немалка доза хумор.

Мис Марпъл пък е вторият по популярност персонаж от творчеството на Първата дама на криминалната литература Агата Кристи. Тя успешно си съперничи по проницателност и способност да разкрие и най-голямата загадка с Еркюл Поаро.

Във Великобритания култът към Шерлок Холмс е толкова голям вече, че съществуват куп туристически агенции и компании, които предлагат обиколка на Лондон по маршрутите на знаменития детектив. Сполучлив нюанс към личността на Холмс придава и сериала „Шерлок“ с набиращият огромна популярност актьор Бенедикт Къмбърбач в главната роля. Но телевизионната версия все пак проследява само малка част от приключенията на Холмс като е консултиращ детектив към лондонската полиция и помощник на инспектор Грег Лестрад в сравнение с това, което сър Артър Конан Дойл разкрива в книгите си.

Сред любимите на тийнейджърите пък остават „Малки сладки лъжкини“ по поредицата на Сара Шепърд и „Клюкарката“ по книгите от серията „Интригантката“ на Сесилия фон Зигесар.

Предлагаме ви топ 10 на книгите, по които са правени най-популярните сериали, според класацията на imdb.com.;

1.         „Игра на тронове“ от Джордж Р. Р. Мартин

2.         „Малки сладки лъжкини“ от Сара Шепард

3.         „Къща от карти“ от Майкъл Добс

4.         „Дневниците на вампира“ от Л. Дж. Смит

5.         „Шерлок Холмс“ от Артър Конан Дойл

6.         „Жега“  от Ричард Касъл

7.         „Друговремец“ от Диана Габалдон

8.         „Дяволски кости“ от Кати Райкс

9.         „Интригантката“ от Сесилия фон Зигесар

10.      „Ханибал“ от Томас Харис

 

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (11 март – 17 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (4 седмици в класацията) 2. „Three-inch …