Начало / България / Почина Лада Галина

Почина Лада Галина

След почти тримесечно сериозно боледуване във Вашингтон почина писателката Лада Галина, съобщи „Сега”, като цитира еurochicago.com.

Ганка Габровска-Каранфилова, преподавател и основател на Българския учебен и културен център във Вашингтон, е родена през 1934 г. в Бургас. Завършва българска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и черпи вдъхновение от известния български поет Пеньо Пенев. Творческата й кариера включва над 40 произведения сред които романи, пиеси и книги за деца. Сценарист е и на два български игрални филма. Била е редактор на детски списания и на списание „Пламък“. Работила е като главен драматург в Държавния сатиричен театър и в литературната редакция на Българското национално радио.

През 1996 г. Лада Галина се премества да живее и работи в САЩ, но никога не се откъсва от България и от мисията си на будител и просветител. Започва да преподава в Българския учебен и културен център „Свети Климент Охридски“ в град Вашингтон от самото му основаване през 2002 г. и е неразделна част от неговата дейност, докато здравословното й състояние не се влошава. Участва активно във всички събития и изяви на центъра. Получава наградата на Центъра на българската общност на 24 май 2012 г. Нейната страст към образованието и литературата я кара да се раздава на децата дори и в трудните за нея моменти.

Лада Галина е съпруга на литературния критик академик Ефрем Каранфилов, починал през 1998 г.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Image00067

Екологичен библиобус радва видинските читатели

Съпровождат го песни, радост и веселие Библиотека „Михалаки Георгиев” се похвали с новата си придобивка …