Начало / България / Почина Лада Галина

Почина Лада Галина

След почти тримесечно сериозно боледуване във Вашингтон почина писателката Лада Галина, съобщи „Сега”, като цитира еurochicago.com.

Ганка Габровска-Каранфилова, преподавател и основател на Българския учебен и културен център във Вашингтон, е родена през 1934 г. в Бургас. Завършва българска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и черпи вдъхновение от известния български поет Пеньо Пенев. Творческата й кариера включва над 40 произведения сред които романи, пиеси и книги за деца. Сценарист е и на два български игрални филма. Била е редактор на детски списания и на списание „Пламък“. Работила е като главен драматург в Държавния сатиричен театър и в литературната редакция на Българското национално радио.

През 1996 г. Лада Галина се премества да живее и работи в САЩ, но никога не се откъсва от България и от мисията си на будител и просветител. Започва да преподава в Българския учебен и културен център „Свети Климент Охридски“ в град Вашингтон от самото му основаване през 2002 г. и е неразделна част от неговата дейност, докато здравословното й състояние не се влошава. Участва активно във всички събития и изяви на центъра. Получава наградата на Центъра на българската общност на 24 май 2012 г. Нейната страст към образованието и литературата я кара да се раздава на децата дори и в трудните за нея моменти.

Лада Галина е съпруга на литературния критик академик Ефрем Каранфилов, починал през 1998 г.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (11 март – 17 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (4 седмици в класацията) 2. „Three-inch …