Начало / Свят / Акхил Шарма триумфира с „Folio Prize“

Акхил Шарма триумфира с „Folio Prize“

Акхил Шарма спечели второто издание на престижния приз „Folio Prize“, съобщи „Гардиън“. Шарма триумфира с втория си роман – „Family Life“. Историята е за индийско семейство, което преследва американската мечта. Авторът е прекарал 13 години в опити да завърши книгата си. Той прибавя към сметката си 40 000 паунда.

Романът проследява семейството на малкия Аджай, което се мести от Делхи в Ню Йорк в търсене на по-добър живот. Всичко се преобръща, когато по-големият брат на Аджай претърпява ужасен инцидент на плувния басейн  и се нуждае от постоянни грижи. Изданието е с автобиографични елементи.

Шарма, бивш инвестиционен банкер, коментира:

„Завършването на книгата беше голямо предизвикателство. Сега се радвам, че книгата съществува, но ми се иска да не бях аз този, който трябваше да я напише. Почти ежедневно си мислех да се откажа. Не можех да се примиря с мисълта, че ще работя толкова години, а накрая нищо няма да излезе. Сега съм на 43. Започнах, когато бях на 30. В известна степен може да се каже, че пропилях младостта си. Но в сравнение с по-големия ми брат съм изключителен късметлия.“

Първият роман на Акхил Шарма излезе през 2000 г. Той е озаглавен „An Obedient Father“ и разказва за неудачник, който живее с дъщеря си и внучката си в бедните райони на Делхи. Изданието получава приза „ПЕН/Хемингуей“.

Наградата „Folio Prize“, учредена през миналата година от издателството „Folio Society“, се връчва за художествена проза на английски език, независимо от жанра и формата на заглавието. Първият победител беше Джордж Сондърс за неговия сборник с разкази „Tenth of December“.

Свързани заглавия
Станаха ясни претендентите за второто издание на „Folio Prize“

Джордж Сондърс спечели първото издание на „Folio Prize“

Номинираните за новата награда „Folio Prize“ бяха обявени