Начало / Любопитно / „Къде си, Бернадет“ от Мария Семпъл (анотация)

„Къде си, Бернадет“ от Мария Семпъл (анотация)

Бестселърът „Къде си, Бернадет“ от Мария Семпъл излиза на бял свят през 2012 г. и още с появата си печели много страстни почитатели. Режисьорът на номинирания за „Оскар“ за „Най-добър режисьор“ филм „Юношество“ – Ричард Линклейтър, се е заел с екранизацията на книгата, а премиерата на филма е насрочена за 2016 г.

„Преди няколко години изпаднах в творческа криза. Оплаквах се за това на мой приятел от Лос Анджелис, докато един ден не му писна и не ми каза: „Мария, ти трябва да пишеш. Ако не започнеш да пишеш, ще се превърнеш в заплаха за обществото“. И тогава изведнъж осъзнах, че това токсично самосъжаление, беззащитност, любов и артистична парализа, които са ме завладели, са всъщност някак забавни“, споделя Семпъл. В този момент се ражда образът на Бернадет и само след четири месеца първият ръкопис на „Къде си, Бернадет” е вече готов.

Бернадет Фокс е известна. За нейния съпруг – гуру от „Майкрософт“, тя е безстрашно отстояващ мнението си партньор; за майките на възпитаниците на едно частно училище в Сиатъл – срам; за експертите в областта на дизайна – архитект-новатор, а за петнайсетгодишната Бий – най-добра приятелка и просто Мама.

Историята започва с едно обещание: ако дъщерята на Бернадет –осмокласничката Бий –завърши успешно учебната година, тя и семейството ѝ ще се отправят на незабравимо пътешествие до Антарктика. Ден преди мечтаното пътуване обаче талантливата архитектка, страдаща от агорафобия, Бернадет изчезва. За да намери майка си, Бий прави и невъзможното. Тя събира имейли, официални документи, тайна кореспонденция и води собствено разследване за изчезването ѝ. Разплитането на мистериите е гарнирано с много хумор, който няма да ви позволи да оставите книгата до самия ѝ край.

„Къде си, Бернадет“ е свежа, и забавна, и изискана книга, но най-хубавото е, че нямах никаква представа какво ще се случи на следващата страница. Беше диво препускане“ – споделя американската писателка Кейт Аткинсън. „Къде си, Бернадет” е вълнуващо пътуване с освежаваща доза чувство за хумор, роман, който проследява силата на любовта на една дъщеря към майка ѝ.

„Къде си, Бернадет“ тук

Прочетете още

245219_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 юли – 21 юли)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Призраци на Камино от Джон Гришам 2. Преследването на Аделайн Кн.1 от …