На фокус
Начало / Читатели / „На изток от рая“ от Джон Стайнбек (ревю)

„На изток от рая“ от Джон Стайнбек (ревю)

Златина ПЕТКОВА

„И изгони Адама, и постави  на изток при Едемската градина Херувим и пламенен меч, що се обръщаше, за да пазят пътя към дървото на живота.“ Това библейско изречение е неназованият  идеен вход, през който Джон Стайнбек приканва задълбочения  си читател да влезе във вълнуващата и греховна история на човешкия род. И все пак, то е само възможност, врата в полето на смисъла, която спокойно можем да заобиколим  и да разгледаме книгата като обикновена история  за три поколения от два рода, живеещи в долината на река Салинас. Като жена и наследница на Ева, любопитството ми е генетично заложено, затова ще рискувам. Ще протегна ръка към забраненото дърво на знанието и  ще задам всички свои „защо“.

Старозаветният разказ за Каин и Авел  ни показва завистта – като първо проявление на болестта, наследена от престъпилите заповедта родители. Точно него решава да пресъздаде и надгради Стайнбек.  „На изток от рая“ Сайръс Траск и жена му Алис отглеждат децата си : Адам и Чарлз.  Възпитавани еднакво – в среда на побоища обиди, крайна немотия и мъничко открадната майчина обич, те израстват напълно различни. Адам – милостив и хрисим , а Чарлз – гневен и жесток. Прескачаме бързо през тяхно детство и юношество и оставяме Чарлз встрани , за да разглеждаме живота на младия Адам Траск.  Любовта  го среща  Кати Еймс (прототип на която е втората съпруга на автора).  Душата на тази прелестно красива девойка  е пропита от зло. След като ражда близнаците, които никога не е искала,  тя ги изоставя и бяга, за да продължи по пътя на греха – проституирайки, крадейки и извършвайки куп престъпления в името на собственото си благополучие. Плод на тази трагично приключила страст са Кейлъб и Арон, две момчета, орисани сякаш да повторят пътя на първите библейски братя. Още при кръщаването им, мъдрецът в книгата – Самуел Хамилтън (приятел на семейството и представител на втория важен род в романа) ги белязва с изречението „ Кейлъб и Арон , сега вече вие сте хора , членове на човешкото братство и вече имате право на проклятие.“   Това странно приветствие  е един от ключовете към следващите врати от събития, през които авторът ни води все по-навътре в дома на идеите си. Тук не можем да пропуснем уж случайното напомняне, че Кейлъб, чието име е английският вариант на Халев, достига до Ханаан, за разлика от Арон.

Китаецът Ли (помощник в къщата на Траск) е героят, нагърбен със задачата да разтълкува скрития смисъл на посланието, което Бог отправя към Каин, след  като става роб на греха.Във версията на крал Джеймс Господ се обръща към него с думите „Победи го!“. Американският стандартен превод  ни казва „Ти трябва!“.  Староеврейската дума обаче е „Тимшел!“ т.е „Ти можеш!“ . Ето до какъв извод достига Ли : „Съществуват милиони, в различни секти и църкви, които приемат заповедта „Победи го!“ и поставят тежестта върху подчинението. Милиони повече са ония, които чувстват предопределението в „ти трябва.“ Нищо, каквото и да правят, не може да отмени онова, което ще стане. Но „ти можеш“ ! Ехе,  това прави човека голям, приравнява го с боговете, защото в слабостта си, в своята низост и с убийството на брата си, той пак притежава великия избор.“

Сюжетът няма с какво да ни изненада. Бащата- метафора на бога в книгата обича повече Арон. Каквото и да направи другият му син, няма как да промени този факт. Това буди силната завист на Кейлъб, с което става причина за смъртта на брат си.  След ужаса на осъзнаването на  стореното, идва страшният въпрос :Заразен ли съм неизлечимо с бацила на злото?  Дали Кейлъб носи майчините гени и е обречен да бъде чудовище? Дали всички ние, наследници на убиеца Каин, можем да тръгнем по пътя на спасението?

Отговорът на Стайнбек е в горното тълкуване на библейския текст. Той е произнесен в края на романа от умиращия Адам към съгрешилия му  син : „Тимшел!“ – „Ти можеш!“  Ти – убиецът, лъжецът, крадецът, прелюбодеецът, завистникът, богохулникът, извършилият всички  грехове на света. Да, точно Ти, човеко, можеш да владееш над греха.

 „На изток от рая“  тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

225783_b

Детска книга на актрисата Натали Портман излезе на български

Все повече музиканти и актьори прескачат от сцената в полето на литературата Ето че и …