Начало / Читатели / „Пътуване към себе си“ от Блага Димитрова (ревю)

„Пътуване към себе си“ от Блага Димитрова (ревю)

Десислава ВЕЛИНОВА

Всичко в „Пътуване към себе си“ е забележително. Като започнем от заглавието, което улавя напълно духа на книгата, минем през лирическия глас и стигнем до зашеметяващия стил на Блага Димитрова. Че дори като погледнем полиграфическото оформление на книжното тяло. Прелест.

Книгата започва между миналото и настоящето – сливайки се, те се противопоставят едно на друго, а на прага им стои едно момиче, което бяга. 20-годишната героиня се вози в камион, обърната с гръб към посоката на движението. Тази съвсем прозаична ситуация предизвиква проникновени размисли и прозрения за живота. Гласът на разказвача е силен, отличителен и страшно интересен за четене. Трудно е да се повярва, че принадлежи на толкова младо момиче.

Помъдряла преждевременно, героинята иска да забрави коя е, да се скрие от света и да бъде просто Райна. Такава, каквато е – избухлива, заядлива, остра в изказа си и груба. С инстинкт все да бъде на контра на всичко и всички. Бунтарка. Немирна. С изключително трезв поглед към света.

Не обичам да си подчертавам в книгите, но „Пътуване към себе си“ постоянно ме изкушаваше да извадя молив и да отбелязвам наред. Текстът е изпипан до съвършенство, пропит е с чувство и цел.

Ако не сте чели Блага Димитрова досега, подарете си това изживяване. Може би е твърде наивно да смятам, че и вие като мен чак сега откривате творчеството й за себе си, но рядко някоя книга оставя толкова приятно стипчив привкус след себе си, все по-рядко се случва да остане в ума ми повече от седмица и затова с такъв устрем я препоръчвам. Ако пък сте я чели, препрочетете я. „Пътуване към себе си“ е всичко, което човек може да иска от добрата литература. На всичкото отгоре е българска. Четете.

„Пътуване към себе си“ тук

Прочетете още

230095_b

Роман, който ни извисява

„Калоян боговенчаният“ носи в себе си духа на Средновековието Васил Лазаров е добре познат на …