Начало / Автори / Харпър Лий е написала криминална мистерия през 70-те?

Харпър Лий е написала криминална мистерия през 70-те?

Хърпър Лий никога не е планирала да има само една книга. Тя се надявала да има дълга и плодотворна кариера. Но напрежението след изключителния успех на „Да убиеш присмехулник“ й идва в повече и тя се оттегля. Това обаче не означава, че писателката не е работила през годините. Това лято предстои да излезе продължение на нейната класика, писано по-рано – „Go Set a Watchman“. Оказва се обаче, че Лий е писала и впечатляващ криминален роман през 70-те години на миналия век, съобщи oregonlive.com.

Известен е фактът, че тя е помогнала на Труман Капоти за написването на неговия труд „Хладнокръвно“ през 1966 г. Жестокият случай я кара да се захване с друга поредица мистериозни убийства, този път в Александър Сити, Алабама, десетилетие по-късно.

Лий започнала да работи по криминален роман за преподобния Уили Максуел, който е бил или човек с адски лош късмет, или брутален сериен убиец. Първата и втората съпруга на Максуел са открити мъртви в колите си в отделни инциденти. Впоследствие са убити неговият племенник, брат и доведената  му 16-годишна дъщеря. Максуел е главен заподозрян, но разследването така и не приключва. Той намира смъртта си на погребението на 16-годишното момиче – неин чичо го прострелва в главата.

Авторката на „Да убиеш присмехулник“ се мести в града, за да научи повече детайли за случая. След смъртта на Максуел, неговият адвокат – Том Радни, й дава всичко, с което разполага. След време Лий казва на Радни в писмо, че има „достатъчно слухове, фантазии, предположения и откровени лъжи, за да напише том с дължината на Стария завет“.

През 80-те писателката многократно казва на Радни, че е почти готова с ръкописа. През 1987 г. обаче, в писмо до друг писател, признава, че няма достатъчно доказано верни факти, за да завърши книгата си. Каква е истината остава в тайна, пише Кейси Кеп от „New Yorker“, защото Радни умира през 2011 г. Адвокати на 88-годишната Лий казват, че тя е забравила за случая и че е изгубила ръкописа.

В продължение на десетилетия Том Радни чака историята да бъде разказана от Харпър Лий. Неговото семейство все още таи надеждата, че подобно на „Go Set a Watchman“, черновата на Лий ще бъде открита в личния й архив, ще намери своя път до книжарниците и ще стане публично достояние.

Свързани заглавия

Властите в Алабама разследват дали Харпър Лий е изнудвана за публикацията на „Go Set a Watchman“

Харпър Лий към журналист: Махай се!

Харпър Лий е „наранена и унижена“ от спекулациите, че е подведена да публикува „Go Set a Watchman“

Новата книга на Харпър Лий трябвало да бъде част от трилогия

Продажбите на „Да убиеш присмехулник“ скочиха с 6 600%

Харпър Лий изненада света с втора книга

„Go Set a Watchman“ на Харпър Лий въодушеви социалните мрежи

„Да убиеш присмехулник“ тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …