Начало / Критика / Надин Гордимър: Писателят се нуждае от всички видове свобода, най-вече свобода от цензура

Надин Гордимър: Писателят се нуждае от всички видове свобода, най-вече свобода от цензура

Представяме ви откъс на есето „A Writer’s Freedom“ на Надин Гордимър, в което тя пише какво представлява свободата за един писател. Гордимър е южноафриканска писателка, носителка на Нобелова награда за литература. Цялото есе може да бъде прочетено в нейната монография „Telling Times: Writing and Living“. Откъсът е публикуван в brainpickings.org.

„Какво е свободата за един писател? За мен това е правото да публикува и представя на света своята гледна точка за обществото, в което живее. За да работи по най-добрия начин, по който може, той не бива да бъде притискан от обществените ценности, политическото статукво, разпространените представи за морал и вкус. Това, което един писател може да направи, е да напише истината по начина, по който той я вижда.

Забраните и изгнанията са сред опасностите, които един писател среща по пътя към свободното изразяване. Понякога обаче творческото начало е по-скоро замразявано, отколкото унищожавано. Томас Ман надживява изгнанието и пише „Доктор Фаустус“, същият е примерът и с „Доктор Живаго“ на Борис Пастернак и „Архипелаг ГУЛАГ“  на Солженицин. Въпреки тези препятствия, истинските писатели продължават да пишат истината по начина, по който я виждат. Книгите могат да бъдат горени, както и платната на художниците. Но артистизма остава докато артиста не бъде подлъган да го предаде. Всичко това е част от борбата на писателя за свободата, която е най-лесна за разбиране от света.

Другата, по-широка композиция на свободата, е личната му гледна точка за живота. Тя може да бъде заплашена от очакванията към него. Понякога от него се очаква да бъде част от кауза, независимо дали е съгласен. Често той се превръща в инструмент за изказване на идеи и позиции. Писателят трябва да казва цялата истина, както я вижда, без да е обвиняван, че предава една или друга кауза.

Писателят се нуждае от всички видове свобода, най-вече свобода от цензура. Той трябва да има правото да споделя вижданията си без страх. Правителства и общества трябва да разберат, че е необходимо да дадат свободата на писателите да пишат това, което искат, по начина, по който го искат.

Какво е статусът за нас, писателите? Първо – до каква степен имаме свобода за изразяване. Тя е кислородът за нашия творчески процес. Без нея той се задушава и губи. Второ – свободата да пишем. Нея трябва да защитаваме на всяка цена, срещу политически и обществени решения. В никакъв случай не бива да се отказваме да търсим истината.

Свободата нейните радости, или както казва Фрайд, свободата и нейните недоволства, изграждат характера на едно общество.“

Свързани заглавия
Надин Гордимър: Властта е нещо, в което съм убедена, че няма невинност

Почина нобелистката за литература за 1991г. Надин Гордимър

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2578

Джонатан Франзен: Земята днес е като пациент с неизлечим рак

Един от най-признатите съвременни писатели, Джонатан Франзен, заяви, че е много притеснен от климатичните промени, …