Начало / Критика / Надин Гордимър: Писателят се нуждае от всички видове свобода, най-вече свобода от цензура

Надин Гордимър: Писателят се нуждае от всички видове свобода, най-вече свобода от цензура

Представяме ви откъс на есето „A Writer’s Freedom“ на Надин Гордимър, в което тя пише какво представлява свободата за един писател. Гордимър е южноафриканска писателка, носителка на Нобелова награда за литература. Цялото есе може да бъде прочетено в нейната монография „Telling Times: Writing and Living“. Откъсът е публикуван в brainpickings.org.

„Какво е свободата за един писател? За мен това е правото да публикува и представя на света своята гледна точка за обществото, в което живее. За да работи по най-добрия начин, по който може, той не бива да бъде притискан от обществените ценности, политическото статукво, разпространените представи за морал и вкус. Това, което един писател може да направи, е да напише истината по начина, по който той я вижда.

Забраните и изгнанията са сред опасностите, които един писател среща по пътя към свободното изразяване. Понякога обаче творческото начало е по-скоро замразявано, отколкото унищожавано. Томас Ман надживява изгнанието и пише „Доктор Фаустус“, същият е примерът и с „Доктор Живаго“ на Борис Пастернак и „Архипелаг ГУЛАГ“  на Солженицин. Въпреки тези препятствия, истинските писатели продължават да пишат истината по начина, по който я виждат. Книгите могат да бъдат горени, както и платната на художниците. Но артистизма остава докато артиста не бъде подлъган да го предаде. Всичко това е част от борбата на писателя за свободата, която е най-лесна за разбиране от света.

Другата, по-широка композиция на свободата, е личната му гледна точка за живота. Тя може да бъде заплашена от очакванията към него. Понякога от него се очаква да бъде част от кауза, независимо дали е съгласен. Често той се превръща в инструмент за изказване на идеи и позиции. Писателят трябва да казва цялата истина, както я вижда, без да е обвиняван, че предава една или друга кауза.

Писателят се нуждае от всички видове свобода, най-вече свобода от цензура. Той трябва да има правото да споделя вижданията си без страх. Правителства и общества трябва да разберат, че е необходимо да дадат свободата на писателите да пишат това, което искат, по начина, по който го искат.

Какво е статусът за нас, писателите? Първо – до каква степен имаме свобода за изразяване. Тя е кислородът за нашия творчески процес. Без нея той се задушава и губи. Второ – свободата да пишем. Нея трябва да защитаваме на всяка цена, срещу политически и обществени решения. В никакъв случай не бива да се отказваме да търсим истината.

Свободата нейните радости, или както казва Фрайд, свободата и нейните недоволства, изграждат характера на едно общество.“

Свързани заглавия
Надин Гордимър: Властта е нещо, в което съм убедена, че няма невинност

Почина нобелистката за литература за 1991г. Надин Гордимър

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!