Начало / България / И всеки път, когато мисля за България…“ е темата на конкурса за българчетата в чужбина

И всеки път, когато мисля за България…“ е темата на конкурса за българчетата в чужбина

Обявено е третото издание на международния детски литературен конкурс на тема „И всеки път, когато мисля за България…“, съобщи bgglas.com. Той е насочен към учениците от българските неделни училища и общности в чужбина. Участниците трябва да са на възраст от 10 до 18 години, като всеки има право да представи до 2 литературни творби, написани специално за конкурса. Върху зададената тема няма ограничения в жанра. Децата могат да представят есе, разказ, съчинение, приказка или стихотворение с обем до 500 думи.

Творбите ще бъдат разглеждани и оценявани от авторитетно 3-членно жури. Тази година то е в състав – Ваня Велкова, основател на българското училище в Хамбург и съосновател на Асоциацията на българските училища в чужбина, Пламен Симеонов, преподавател в българското неделно училище „Св.Св. Кирил и Методий“ в Атина и Иван Петков, маркетинг специалист на сайта GRReporter.info . Ще бъдат разглеждани творби, представени единствено в електронен вариант на адрес: konkurs2015@grreporter.info .

Важно е в писмата с детските творби да се съдържа и повече информация за автора, – лично, фамилно име и точен адрес, както и учебен клас, възраст, учебно заведение и електронна поща за обратна връзка. Крайният срок за изпращането на произведенията е 30 април 2015г, а резултатите ще бъдат обявени на Денят на славянската писменост и култура – 24 май.

Победителите ще получат съответно – 200 евро за първо място и по 50 евро за второ и трето.

„Убедени сме, че у всяко дете се крие огромен творчески потенциал, който чака да бъде предизвикан, за да се прояви. Добавете към това и огромното ни желание да поддържаме българското самосъзнание и връзка с родината у децата на българските общности в чужбина. Вече разбирате какви са основните мотиви да създадем детския международния литературен конкурс, който провеждаме за трета поредна година.“, споделя членът на журито и маркетинг специалист на grrreporter.info Иван Петков.

Конкурсът се организира от българския информационен сайт в Гърция –grrreporter.infо и българското неделно училище в Атина „Св.Св. Кирил и Методий“. В предишните си две издания детският литературен конкурс е бил посветен на българският език и кирилицата. Надпреварата се радва на страхотен интерес и успех и в нея всяка година участват стотици българчета, живеещи във всички краища на света.

Прочетете още

el

Български роман ще излезе в САЩ

Знае се победителят от конкурса на Фондация „Елизабет Костова” Изборът през 2022-а падна върху Русана …