Начало / България / „Камуфлаж” на Петър Чухов с премиера в Столичната библиотека

„Камуфлаж” на Петър Чухов с премиера в Столичната библиотека

В петото издание на клуб „Благодатният четвъртък” в клуба на Столична библиотека (пл. „Славейков” 4) на 12 март‚ четвъртък, от 18,30 ч редакторът на книгата „Камуфлаж” Митко Новков, писателят и критик Ангел Игов, преводачът и редактор на английските преводи Анджела Родел, както и авторът й Петър Чухов  ще се срещнат в камуфлажен разговор върху текстовете от сборника и на други теми.

Специална изненада ще бъде дебютното музикално участие (световна премиера) на Splendor and Misery – експериментален проект, без предварително фиксирани параметри, който съчетава електронно изработен звук с акустична тамбура и вокали (Анджела Родел и Виктор Тодоров).

Сборникът е издаден от „Жанет 45”, а оформлението е на Капка Кънева. В него влизат седемнадесет разказа и кратък роман, част от които са публикувани през годините на страниците на в. „Литературен вестник”, в. „Литературен форум”, в. „Труд”, в. „Сега”, в. „Стършел”, в. „Капитал”, сп. „Пламък”, сп. „Егоист”, както и в периодични онлайн издания за литература. Някои от тях са печелили награди на конкурси като „Агата” (за криминален разказ), за кратка проза на Erunsmagazine и LiterNet и „Развитие” (за нов български роман).

„Камуфлаж” е дванадесетата книга на Чухов, който има издадени още едно томче с проза, девет стихосбирки и книга за деца. Освен това пише музика и текстове и свири в етнорок групата „Гологан”, Par Avion Band и групата за поезия и алтернативен рок “ЛаТекст”, с която представя стиховете си.

ОТЗИВИ

Митко Новков:  „Деликатна, фина, нежна, ранима проза. Петър Чухов не се бои да представя героите си малко слаби, малко смешни, понякога беззащитни. Защото знае: не е слабост да си слаб, слабост е да се правиш винаги на силен. Е, той не се прави, героите му не се правят, а се движат през света такива, каквито са – накърними, накърнени, но и остроумно изобретателни. Книга, пълна с блестящи хрумки и с уязвима топлота – един „камуфлаж“, от какъвто се нуждае всяко живеене. И твоето също, драги читателю, затова – прочети тези разкази, няма да съжаляваш!”

Деян Енев: ”Поетът Петър Чухов е написал блестяща книга с проза. Включените в „Камуфлаж“ разкази и кратък роман са образци за творческо отношение към словото. В книгата има и поезия, и музика, и истинска стоманена белетристика със сюжет и истории. В това няма нищо чудно – защото самият Чухов освен поет е и музикант, и разказвач. В „Камуфлаж“ всичките валенции на словото са отворени. В „Камуфлаж“ всяко изречение звучи като хайку. В „Камуфлаж“ виждаме как въглеродът на думите се превръща в диаманти. Книга за истински ценители.”

  Ангел Игов: ”От пронизващата острота на детския спомен до трогателната крехкост на снежните човеци в суровия казармен свят, прозата на Петър Чухов е богата на внушения и намеци, на тихи кризи и уж преглътнати болки. Разбира се, тук са и чудните хрумвания, и остроумните закачки, които така ярко нашарват неговата поезия. Но, парадоксално наглед, прозата му сякаш е по-лична, по-вглъбена, и зад ирониите й дебнат рововете на оголена, дълбока чувствителност.”

Свързани заглавия

Петър Чухов, създател на поетичните двубои: Идеята дължа на българските футболисти, плеймейтки и други техни компаньонки

„Камуфлаж“ тук

Прочетете още

DSC_2300-0

Три въпроса към… Димана Иванова

Новата ни рубрика ви представя хора, които трудно се разделят с книгите… Избрахме си Димана …