Начало / България / Лоранс Плазне идва в България

Лоранс Плазне идва в България

Лоранс Плазне – автор на „Любовта единствена“, ще гостува в България, съобщи издателство „Колибри“. Тя ще има среща със своите почитатели на 16 март, понеделник, от 19 ч във Френския културен център (София, пл. „Славейков“ 3). Визитата й се осъществява със съдействието на програма „Творческа Европа” на ЕС, Национален център за книгата на Франция CNL и Френски културен институт в София, в рамките на Франкофонските вечери в София 14-20 март.

Драмата „Любовта единствена“ излезе на книжния  пазар в България в началото на февруари в превод на Галина Меламед. Творбата впечатлява с оригиналния си, поетичен език и психологически финия прочит на една необикновена любовна връзка, която се случва преди няколко столетия. Критиката е на мнение, че стилът на Лоранс Плазне няма еквивалент в съвременната европейска проза.

Лоранс Плазне преподава френска литература в Сорбоната. Член е на френския Национален център за научни изследвания (CNRS) и на френския Университетски институт. Чете страстно и пише от малка, но в орбитата на литературните звезди я изстрелва дебютният й роман – „Любовта единствена“. Високата оценка на творбата й носи наградата „Шарл Омон“ на Френската фондация (2005), а през 2012 г. Лоранс Плазне получава и Наградата за литература на Европейския съюз.

Свързани заглавия

Не всички думи стават за казване

„Любовта единствена“ от Лоранс Плазне (анотация и откъс)

„Любовта единствена“  тук