Начало / Интервюта / Доналд Тръмп: Винаги има възможности, трябва да си нащрек и да ги използваш

Доналд Тръмп: Винаги има възможности, трябва да си нащрек и да ги използваш

Робърт Кийосаки: Всеки има лош късмет. Въпросът е да направиш така, че да обърнеш този лош късмет в добър

 

Известните бизнесмени и автори на книги за бизнес успех Доналд Тръмп и Робърт Кийосаки, които са познати на българския читател, дадоха интервю пред publishersweekly.com, в което говорят за новата си книга „Докосване на Мидас: Защо някои предприемачи стават богати, а повечето не”. Творбата излезе на американския пазар тази седмица. Както става ясно и от заглавието, двама от най-успешните бизнесмени дават съвети за това как един предприемач да успее в своята сфера. Тръмп и Кийосаки са се опитали да покажат какво разделя тези, които правят успешен бизнес от нищото, и тези, които просто си намират повече работа.

Те са разказали и собствените си истории на успех, провал, упоритост и целенасоченост.

Целта на книга е да провокира предприемача у всеки читател, защото според авторите светът има нужда от повече находчиви хора.

 

►Как дефинирате „докосването на Мидас”?

Доналд Тръмп: Ние подробно описваме какви качества трябва да притежава един човек, за да бъде успешен предприемач. Предприемачите са много важни в момента, защото те създават работни места. Хората, които успешно могат да съчетават качества с въображение в бизнеса, са изключително значими за съвременната икономическа платформа. Прогнозата за работни места е по-добра, когато се намери някой, който има решителността и визията да предложи нещо ново. Аз съм дал работа на хиляди хора и възнамерявам да продължа да го правя. Това е обяснението за „докосването на Мидас”. Надяваме се да вдъхновим повече хора да станат успешни предприемачи.

Робърт Кийосаки: Всички знаем какво е правел цар Мидас – когато е докосвал нещо, то се е превръщало в злато. Аз съм имал своите провали и ще продължа да се изправям пред понякога непреодолими препятствия в бъдеще. Всеки има лош късмет. Въпросът е да направиш така, че да обърнеш този лош късмет в добър. Аз виждам много възможности. Трябва да имаш качествата да видиш възможността, да я преследваш и да я накараш да проработи за теб.

Подзаглавието казва, че повечето предприемачи не стават богати. Защо?

Тръмп: Много често срещам хора, които имат страхотни идеи, но понякога им липсва твърдост, за да ги осъществят, а понякога и качества. Трябва да знаеш абсолютно всичко за това, което правиш. Един план не работи всеки път. Затова трябва да се държиш и никога да не се предаваш. Хората обикновено бързо се отказват. Винаги има риск, разбира се. Но само истинска личност може да живее с този риск и в крайна сметка да спечели.

Кийосаки: За 10 години на всеки 100 предприемачи 99 се провалят. Един ще остане, а останалите или ще са смачкани от пазара, или ще прегорят от прекалено много работа. Тъжно е.
Скоро бях в едно кафене. Баща и дъщеря го ръководеха. Бащата бил загубил работата си и вложил всичко, което му останало, в това кафене, мислейки, че ще стане богат като „Старбъкс”. Заведението беше празно. Имаше хубаво кафе, но лошо разположение. Не е приятно да виждаш хора, които рискуват и губят всичко. Да си предприемач е по-трудно, отколкото да си наемник. Успехът не ти прави живота по-лесен, а те прави по-умен. Ако не ставаш по-умен, бизнесът ти рано или късно се проваля.

Как настройвате вашите стратегии в съвременната икономика?

Тръмп: Моята теория е, че винаги има възможности. Може в даден момент да се намират по-трудно, но ги има и човек трябва да е нащрек. Аз лично съм вечен оптимист и мисля, че е по-добре да се концентрираш върху решението, а не върху самия проблем. Трудно е наистина в момента, но да се фокусираш само върху трудностите не е добра нагласа. Но пък времето е идеално да си иновативен – от това има нужда. Моята стратегия е непрестанно внимание за възможностите. Тях винаги ги има.

Кийосаки: Винаги съществува битка между капитализма и социализма. Социалистите искат да плащат повече пари на хората за по-малко работа, а капиталистите искат да осигурят по-добър продукт на по-добра цена. Като капиталист, аз не се стремя винаги към повече пари. Искам да предложа по-добър продукт на по-добра цена. Ние сме предприемачи – развиваме се, предлагаме нещо ново.

Създаването на работни места е трудна задача в наши дни. Как бихте се справили вие?

Тръмп: Аз се справям и в момента. Има голямо раздвижване в Шотландия. Там моите клубове – „Trump International Golf Links” – наемат хиляди хора. Имам винарна във Вирджиния и още няколко голф клуба в САЩ, които също наемат хора постоянно. Хотелите ми също са на ниво. Намирам работа на хората и съм горд с това.

Кийосаки: Винаги, когато купя недвижим имот, наемам работници за него. В момента строим 2000 нови къщи. Също така компютърни специалисти от университета Станфорд правят в момента специална компютърна игра, която да учи на предприемачество. Нашите проекти помагат на икономиката, макар и с малко. В момента за моите проекти работят над 4000 души. Аз съм предприемач – инвестирам в Америка.

Какви са следващите ви проекти?

Тръмп: Работя върху няколко неща. През юли 2012 г. още няколко голф клуба ще отворят врати в Шотландия. Предстои да отворя хотел в Торонто през януари. Правя и някои нововъведения във винарната си. Също планираме с Робърт да напишем още една книга, която да показва как работим заедно. Справяме се много добре и сме доволни. Само нямаме време. Но все ще се намери пролука.

Кийосаки: Смятам, че следващият голям пробив на компютрите ще бъде в образованието. Споменах вече за играта, която ще учи на предприемачество. От деца до възрастни. Най-добрият начин да учиш някого на нещо е чрез игра. Както Доналд спомена, имаме нов проект за ситуацията през изминалото десетилетие. И двамата виждаме големи възможности на световния пазар и не очаквам никой от нас да забави темпото.
„Защо искаме да сте богат“ от Доналд Тръмп и Робърт Кийосаки тук
Книгите на Доналд Тръмп тук
Книгите на Робърт Кийосаки
тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

235047_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (27 юни – 3 юли)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Спаринг партньори от Джон Гришам 2. Пасиансът на архангелите от Мария Лалева …