Начало / Интервюта / Доналд Тръмп: Винаги има възможности, трябва да си нащрек и да ги използваш

Доналд Тръмп: Винаги има възможности, трябва да си нащрек и да ги използваш

Робърт Кийосаки: Всеки има лош късмет. Въпросът е да направиш така, че да обърнеш този лош късмет в добър

 

Известните бизнесмени и автори на книги за бизнес успех Доналд Тръмп и Робърт Кийосаки, които са познати на българския читател, дадоха интервю пред publishersweekly.com, в което говорят за новата си книга „Докосване на Мидас: Защо някои предприемачи стават богати, а повечето не”. Творбата излезе на американския пазар тази седмица. Както става ясно и от заглавието, двама от най-успешните бизнесмени дават съвети за това как един предприемач да успее в своята сфера. Тръмп и Кийосаки са се опитали да покажат какво разделя тези, които правят успешен бизнес от нищото, и тези, които просто си намират повече работа.

Те са разказали и собствените си истории на успех, провал, упоритост и целенасоченост.

Целта на книга е да провокира предприемача у всеки читател, защото според авторите светът има нужда от повече находчиви хора.

 

►Как дефинирате „докосването на Мидас”?

Доналд Тръмп: Ние подробно описваме какви качества трябва да притежава един човек, за да бъде успешен предприемач. Предприемачите са много важни в момента, защото те създават работни места. Хората, които успешно могат да съчетават качества с въображение в бизнеса, са изключително значими за съвременната икономическа платформа. Прогнозата за работни места е по-добра, когато се намери някой, който има решителността и визията да предложи нещо ново. Аз съм дал работа на хиляди хора и възнамерявам да продължа да го правя. Това е обяснението за „докосването на Мидас”. Надяваме се да вдъхновим повече хора да станат успешни предприемачи.

Робърт Кийосаки: Всички знаем какво е правел цар Мидас – когато е докосвал нещо, то се е превръщало в злато. Аз съм имал своите провали и ще продължа да се изправям пред понякога непреодолими препятствия в бъдеще. Всеки има лош късмет. Въпросът е да направиш така, че да обърнеш този лош късмет в добър. Аз виждам много възможности. Трябва да имаш качествата да видиш възможността, да я преследваш и да я накараш да проработи за теб.

Подзаглавието казва, че повечето предприемачи не стават богати. Защо?

Тръмп: Много често срещам хора, които имат страхотни идеи, но понякога им липсва твърдост, за да ги осъществят, а понякога и качества. Трябва да знаеш абсолютно всичко за това, което правиш. Един план не работи всеки път. Затова трябва да се държиш и никога да не се предаваш. Хората обикновено бързо се отказват. Винаги има риск, разбира се. Но само истинска личност може да живее с този риск и в крайна сметка да спечели.

Кийосаки: За 10 години на всеки 100 предприемачи 99 се провалят. Един ще остане, а останалите или ще са смачкани от пазара, или ще прегорят от прекалено много работа. Тъжно е.
Скоро бях в едно кафене. Баща и дъщеря го ръководеха. Бащата бил загубил работата си и вложил всичко, което му останало, в това кафене, мислейки, че ще стане богат като „Старбъкс”. Заведението беше празно. Имаше хубаво кафе, но лошо разположение. Не е приятно да виждаш хора, които рискуват и губят всичко. Да си предприемач е по-трудно, отколкото да си наемник. Успехът не ти прави живота по-лесен, а те прави по-умен. Ако не ставаш по-умен, бизнесът ти рано или късно се проваля.

Как настройвате вашите стратегии в съвременната икономика?

Тръмп: Моята теория е, че винаги има възможности. Може в даден момент да се намират по-трудно, но ги има и човек трябва да е нащрек. Аз лично съм вечен оптимист и мисля, че е по-добре да се концентрираш върху решението, а не върху самия проблем. Трудно е наистина в момента, но да се фокусираш само върху трудностите не е добра нагласа. Но пък времето е идеално да си иновативен – от това има нужда. Моята стратегия е непрестанно внимание за възможностите. Тях винаги ги има.

Кийосаки: Винаги съществува битка между капитализма и социализма. Социалистите искат да плащат повече пари на хората за по-малко работа, а капиталистите искат да осигурят по-добър продукт на по-добра цена. Като капиталист, аз не се стремя винаги към повече пари. Искам да предложа по-добър продукт на по-добра цена. Ние сме предприемачи – развиваме се, предлагаме нещо ново.

Създаването на работни места е трудна задача в наши дни. Как бихте се справили вие?

Тръмп: Аз се справям и в момента. Има голямо раздвижване в Шотландия. Там моите клубове – „Trump International Golf Links” – наемат хиляди хора. Имам винарна във Вирджиния и още няколко голф клуба в САЩ, които също наемат хора постоянно. Хотелите ми също са на ниво. Намирам работа на хората и съм горд с това.

Кийосаки: Винаги, когато купя недвижим имот, наемам работници за него. В момента строим 2000 нови къщи. Също така компютърни специалисти от университета Станфорд правят в момента специална компютърна игра, която да учи на предприемачество. Нашите проекти помагат на икономиката, макар и с малко. В момента за моите проекти работят над 4000 души. Аз съм предприемач – инвестирам в Америка.

Какви са следващите ви проекти?

Тръмп: Работя върху няколко неща. През юли 2012 г. още няколко голф клуба ще отворят врати в Шотландия. Предстои да отворя хотел в Торонто през януари. Правя и някои нововъведения във винарната си. Също планираме с Робърт да напишем още една книга, която да показва как работим заедно. Справяме се много добре и сме доволни. Само нямаме време. Но все ще се намери пролука.

Кийосаки: Смятам, че следващият голям пробив на компютрите ще бъде в образованието. Споменах вече за играта, която ще учи на предприемачество. От деца до възрастни. Най-добрият начин да учиш някого на нещо е чрез игра. Както Доналд спомена, имаме нов проект за ситуацията през изминалото десетилетие. И двамата виждаме големи възможности на световния пазар и не очаквам никой от нас да забави темпото.
„Защо искаме да сте богат“ от Доналд Тръмп и Робърт Кийосаки тук
Книгите на Доналд Тръмп тук
Книгите на Робърт Кийосаки
тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

RQWIOPWTXBEKXE7QR66SEV4IHE

Поезия по телефона четат във Филаделфия

Горещата телефонна линия помага на болните от Covid-19 Обаждането е безплатно, а топъл глас отсреща …