Начало / Читатели / „Балканският човек XIV-XVII век Т.1“ от Йордан Велчев (ревю)

„Балканският човек XIV-XVII век Т.1“ от Йордан Велчев (ревю)

Красимир ЧЕРВЕНКОВ

Кой е „Балканският човек”? Кои сме ние и какво ни прави различни? Как на тази земя са се събрали толкова различни страсти?

На тези въпроси се опитва да отговори Йордан Велчев в трилогията си „Балканският човек XIV-XVII век“ – eнциклопедично изследване за всеки един от нас, за хората, населяващи пространството между Изтока и Запада, наречено Балкани. Пространство, създадено от мъката и любовта на десетки народи, преминали или заселили се тук. Книга, написана с огромен ренесансов размах и знания, книга, населена от човеци на знанието и на меча, пътешественици, от царе и роби, от завоеватели и слуги.

Срещата на чувствения и поетичен Изток с рационалния и прозаичен Запад, ражда неповторимия Homo Balcanicus. ”Балканският човек” е книга на отговорите за всеки днешен човек, защото знаейки от къде идваш и кой си, по-лесно ще намериш пътя към бъдещето си.

В днешното дигитално време подобни текстове ни връщат във времето на чистото знание, на удоволствието да се докоснеш до древната мъдрост на книгата и на великите учени, живели в едно различно време. Голямата заслуга на Йордан Велчев е, че пречупва целия текст през призмата на балканския град Пловдив – град древен и многоетничен, град на търговци и занаятчии, на воини и учени хора.

„Балканският човек XIV-XVII век”(изд. Жанет 45) е мегатекст, събиращ знанието на Древността, за да разкрие настоящия човек. Парадоксално е колко много история живее във всеки от нас, без да го осъзнаваме.

„Балканският човек XIV – XVII век“ тук

Книги от Йордан Велчев тук

Прочетете още

230095_b

Роман, който ни извисява

„Калоян боговенчаният“ носи в себе си духа на Средновековието Васил Лазаров е добре познат на …