Начало / България / Излязоха два неиздавани романа на Петър Бобев

Излязоха два неиздавани романа на Петър Бобев

Излязоха два неиздавани романа на Петър Бобев, често определян като „българския Жул Верн“. Това са „Възмездието на Кали“ и  „Диадемата на орангутана”. Те са събрани в един том и са част от поредицата „Златни детски книги“.

„По-малките читатели ще бъдат привлечени от екзотичните дестинации (Борнео, Индия), от прекрасните и много живи и убедителни описания на флората и фауната, от безбройните приключения на пълнокръвни и интересни герои. По-големите ще открият морални, екологични и философски въпроси и дилеми, чиято значимост сякаш нараства с времето. А мнозина ще се убедят, че фантазията на писателя, подобно на тази на Жул Верн, изпреварва времето, в което е написал тези романи – още през 1991 г. той говори за дисплеи, нанороботи, криотехнологии, психотронни индикатори, информационни банки на човечеството, хроночастици“, се казва в анотацията на издателство „Труд“.

Няколко поколения български деца и юноши са израснали с книгите на класика на българския приключенски жанр Петър Бобев. Той е автор на над 30 приключенски и научнофантастични романа, излезли между 50-те и 90-те години на ХХ в., които имат разнообразен обхват и в географско, и в историческо, и в научно отношение. Книгите му са динамични и увлекателни. Емблематичен за писателя е романът му „Жрицата на змията”, превърнал се в любим за много деца – настоящи родители, баби и дядовци. Романите му дискутират хипотези от различни научни области – история, антропология, палеология, извънземни цивилизации, общество и др. Типично за творчеството му е акцентирането върху етичните въпроси, които поставят научните открития.  В историко-приключенския жанр създава творби като „Куцият дявол”, „Калиакра”, „Драгота – морски хайдутин”, „Вълчата царица”, „Горан – мечи побратим”, „Мечът на Атила”, „Позорът на Один”, „Тайната книга”, „Галатея”, „Гладиаторът“ и др. Автор е на научнофантастични книги като „Белият лоцман”, посветена на отношението между делфина и човека (по действителен случай, отразен в научнопопулярния печат), с която става популярен и в чужбина, „Тигрицата на океана” – с която се връща към темата на „Белият лоцман”, „Камбо” (1984) – за шимпанзе, което е усвоило езика на глухонемите.

Петър Бобев е родоначалник и класик на приключенския жанр в българската литература. Неговият герой най-често е пътешественик, попаднал в екзотична среда и въвлечен в приключение заради научните си занимания. Такива са романите му „Отмъщението на мъртвия инка”, „Опалите на Нефертити”, „Боа и диаманти”, „Драконът от Луалаба”, „Каменното яйце”, „Разум в бездната” и др. Героите му – добри и лоши, олицетворяват конфликта между научното, миролюбивото и алтруистичното мислене и поведение и закостенялото, агресивно, алчно и егоистичното. Сблъсъкът между тях става в екстремна екзотична среда – джунгла, пустиня, океанска бездна.

 Фото: miroslav.eu

„Възмездието на Кали. Диадемата на орангутана/ Златни детски книги“ тук

Прочетете още

224342_b

Смисълът на фантастиката в една позната орбита

Идеалистичен жанр като нея предлага не само екшън и приключения „Орбита, близка и позната“ е самостоятелно …