Начало / Критика / Залезът на Османската империя е в основата на днешното статукво в Близкия изток

Залезът на Османската империя е в основата на днешното статукво в Близкия изток

Залезът на Османската империя през първата половина на ХХ век е ключов за днешното състояние на Близкия изток. Това твърди в новата си книга авторитетния историк Юджийн Роган, съобщи британският „Телеграф“. „The Fall of the Ottomans: The Great War in the Middle East“ ще излезе на англоезичния пазар през март тази година.

През 1914 г. Османската империя е изчерпана от към армия и ресурси след битките срещу балканските държави и италианците. Но след убийството в Сараево на Франц Фердинанд великите сили се ориентират към война. Дори Близкия изток не остава без последствия в зората на един от най-мащабните конфликти в историята. Войната бележи края на Османската империя, но и променя облика на света.

Юджийн Роган представя на читателя версия за съдбата на Близкия изток, която е често забравяна и пранабрегвана. Стимулирани от германците с пари, оръжия и военни експерти, османците атакуват британските, френски и руски сили, като провокират джихад срещу Страните от Оста чрез мюсюлмансксите им колонии. За разлика от полетата на сражения на Западния фронт, войната в Близкия изток е динамична и непредсказуема. Турците нанасят  тежки поражения на Антантата в Галиполи, Месопотамия и Газа преди събитията да се обърнат в полза на Съюзниците. Градовете Багдад, Йерусалим и накрая Дамаск падат преди Османската империя да се съгласи на примирие през 1918 г.

След войната земите на османците са разделени между победителите и това полага основите на конфликти, които продължават да тровят арабския свят и до днес. „The Fall of the Ottomans“ е задължително четиво за всеки, който иска да разбере какви са истинските последици от Първата световна война и какво води до днешното статукво в Близкия изток.

Прочетете още

Lazarov03

Васил Лазаров: Цариградският медальон е препратка към славното ни историческо минало

Нов роман от автора на „Калоян Боговенчаният“, който прави убедителен скок няколко века напред, от …