Начало / България / „Джурасик парк“ отново е в книжарниците

„Джурасик парк“ отново е в книжарниците

Излезе ново издание на емблематичния роман на Майкъл Крайтън „Джурасик парк“. Сега издател е „Пробук“. Книгата  е публикувана на английски през 1990 г., а три години по-късна Спилбърг засне едноименния филм.

Майкъл Крайтън е роден на 23 октомври 1942 г. в Чикаго, Илинойс, САЩ. Когато е шестгодишен, семейството му се преселва в Рослин, предградие на Ню Йорк. На 14-годишна възраст публикува в “Ню Йорк Таймс” своите пътни бележки и оттогава винаги е чувствал привличане към литературата. През 1960 г. завършва училище и постъпва в Харвард с намерението да учи за писател. Но стилът му непрекъснато е предизвиквал забележки от професорите и оценките му винаги били много ниски. Той предположил, че проблемът със стила не е в него, а в преподавателите и им пробутал като своя разработка едно есе на Джордж Оруел. Професорът поставил на Оруел оценка три плюс и Майкъл окончателно се убедил, че Харвардските мерки не са за него.

Крайтън е един от най-популярните писатели в света и книгите му са преведени на над 36 езика, с продадени над 250 милиона копия. Сред десетките романи, които е написал са „Плячка”, „Щамът Андромеда”, „Джурасик парк” и „Изгубеният свят”. Той е създател и на хитовия телевизионен сериал „Спешно отделение”. По неговите книги са заснети тринадесет кинофилма. Майкъл Крайтън умира през 2008 г. след заболяване, което е пазил в тайна от обществеността до последните дни от живота си.

Свързани заглавия

Книги с променен финал на екрана

Преиздават книги на Майкъл Крайтън от студентските му години

И Майкъл Крайтън пишел под псевдоним

Нов роман на Майкъл Крайтън излиза през есента

„Джурасик парк“  тук

Прочетете още

wire-10312434-1551193840-115_634x405

Продължението на „Щамът Андромеда“ излиза през есента

50 години след появата на „Щамът Андромеда“ хитът на Майкъл Крайтън ще се сдобие с …