Начало / България / От 1 март ще се кандидатства за финансиране на книги по програмите „Българска книга“ и „Преводи“

От 1 март ще се кандидатства за финансиране на книги по програмите „Българска книга“ и „Преводи“

От 1 март ще може да се кандидатства по програмите за подпомагане на български издания – „Българска книга“ и „Преводи“. Това съобщи Светлозар Желев от Националния център за книгата в интервю за агенция „Фокус”.

„Ние сме готови да подпомогнем издателите, за да може оттам нататък, те да продължат да издават българска литература и български автори. По същия начин ще кандидатстват чужди издателства, които имат интерес към български автор.Това е световна практика. Никъде в света не съществува вариант автор да кандидатства за субсидия”, заяви Желев.

Хората, които ще преценяват, кои издателства и книги ще бъдат финансирани са проф. Амелия Личева, доц. Дарин Тенев, Александър Кръстев, Георги Иванов (сценарист) и Силва Папазян (изпълнителен директор на Асоциация „Българска книга”).
За Желев е важно българската литература, да придобие, колкото може по-голяма популярност, да стигне до медиите, да бъде в книжарниците и максимално добре да се разпространява.

„Това ще искаме от издателите в България и от чужбина, когато кандидатстват за подпомагане, защото това е единственият начин да направим българската литература видима. С един добър маркетингов и рекламен план, издателството и авторът ще имат много по-големи възможности да бъдат подкрепени. На първо и най-важно място е текстът – търсим качество. Това са единствените изисквания, които ще имаме”, уточнява Желев.

Според него трябва да се създадат условия българският език да се учи в различни катедри в чужбина, за да има преводачи.

Откъде ще идва финансирането засега не се уточнява .

Фото: ndk.bg

Свързани заглавия
„Българска книга“ и „Преводи“ са програмите, по които могат да кандидатстват български автори за субсидии

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

84716926_493643831348403_7890020880288317440_n

Децата искат уважение, за да те четат

Роботът Чапек събра талантите на Петър Станимиров и Марин Трошанов Именно Марин ни разказва сега …

4 Коментари

 1. Вили Колева

  Перфектно! Издателствата ще се определят, а издателите ще определят кой автор да кандидатства… Ако издателите нямат единствено търговски интереси, то какви други да имат, как една стойностна, но не с висок индекс за продаваемост книга, може да бъде одобрена?! Аплаузи!

  • Както и досега – у нас има три големи издателства, които определено се стремят към търговска печалба, и множество малки издателства, които все още поддържат баланса между качествена литература и търговска печалба. Така че авторите не са в опасност, стига да пишат добри книги. Виж, за графоманите е по-сложно – ще трябва да се бръкнат в джоба си и сами да си спонсорират изданията си, но те и досега това правеха, тъй че не виждам заплаха и в това отношение.

 2. Филолог

  И като им видиш и журито…

 3. А какво направи г-н Желев със списание Гранта?- риторично питане
  Дано следващите му дейности са … успешни не само за него