Начало / Свят / Заловен е крадецът на бронзовия плакет от гроба на Марк Твен

Заловен е крадецът на бронзовия плакет от гроба на Марк Твен

Нюйоркската полиция е заловила крадеца, откраднал бронзовия плакет с лика на Марк Твен в Елмира, съобщи „Лос Анджелис Таймс“. Това е 32-годишният Даниел М. Ръланд. Той е обвинен в кражба и мародерство, като са възможни допълнителни обвинения след преценка на стойността на плакета от експерти.

Полицията е действала по подаден сигнал. Спряно е превозно средство, което точно е било напуснало дома на Ръланд. Плакетът е бил в него и в момента се съхранява в полицейско управление.

Бронзовият плакет с лика на Марк Твен е поставен на гранитен монумент през 1937 г. след разрешението на неговата дъщеря Клара. Той се намира на гроба на Твен и неговата съпруга, Оливия Лангдън, в Елмира, Ню Йорк. Плакетът е считан за една от културните забележителности в Елмира.

Марк Твен е псевдоним на американския писател, журналист и хуморист Самюъл Лангхорн Клемънс. Той е известен с неповторимото си чувство за хумор и острите си коментари, засягащи социални проблеми. Неговите тези за робството и расизма са причина за множество дебати. Класически са книгите му „Приключенията на Том Сойер”, „Приключенията на Хъкълбери Фин”, „Принцът и просякът” и др. Марк Твен е признат като един от най-важните автори в историята на литературата. Умира през 1910 г. на 74 години.

Свързани заглавия
Бронзовият плакет с лика на Марк Твен беше откраднат от гроба на писателя в Ню Йорк

Марк Твен: Който не чете добри книги, не е по-добър от неграмотния
Излезе биографична книга за Марк Твен, базирана на архива на Конгресната библиотека на САЩ

Знакови творби на Марк Твен излизат в луксозно издание
Марк Твен: Изследвайте! Мечтайте! Откривайте! (9 съвета за страхотен живот)

Как Самюъл Клемънс стана Марк Твен

Книги от Марк Твен тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …