Начало / Свят / Почина алжирската писателка Асия Джебар

Почина алжирската писателка Асия Джебар

Почина признатата алжирска писателка Асия Джебар, съобщи „Гардиън“. Тя беше на 78 години. Джебар е починала на 7 февруари в болница в Париж. Авторката изследваше живота на жените в мюсюлманските общества в продължение на повече от 50 години и редовно беше определяна като претендентка за Нобелова награда за литература.

Президентът на Франция Франсоа Оланд отдаде почит на Джебар. Той я определи като:

„Велик интелектуалец. Тя беше устремена жена, чието творчество имаше няколко идентичности, като пресичаше границите между Алжир и Франция, между арабски и френски.“

Асия Джебар е псевдоним на Фатима-Зохра Ималаян. Тя публикува първата си книга, „The Mischief“, през 1957 г. Романът описва историята на млада свободомислеща жена в Алжир. Джебар е написала над 15 романа, преведени на над 20 езика. Друго известно нейно заглавие е „The Children of the New World“.

През 2005 г. тя става едва петата жена, членуваща във Френската академия. Носителка е на много награди, включително „International Prize of Palmi“, „Peace Prize“ и др. Джебар се е изявявала още като режисьорка, сценаристка и преподавателка.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (19 февруари – 25 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (нова в класацията) 2. „The Teacher“ …