Начало / Свят / Хилари Мантел беше наградена с Орден на британската империя

Хилари Мантел беше наградена с Орден на британската империя

Писателката Хилари Мантел беше наградена с Орден на британската империя за цялостен принос към литературата, съобщи thebookseller.com. Церемонията се състоя в Бъкингамския дворец и беше водена от принц Чарлз. През 2006 г. Мантел стана и „Командор на Ордена на Британската империя“.

„Възхитена съм, за мен е чест. Гледам на това не като награда за минали постижения, а като окуражаване за бъдещето. Надявам се, че съм зарадвала всички, които са ми помагали, насочвали и насърчавали в моята кариера, която продължава вече 30 години“, сподели Мантел.

Вече в началото на името на писателката ще бъде поставяна титлата „Дейм“, еквивалентна на „Сър“, която се дава на мъже. Известни писателки, получавали признанието, са Агата Кристи, Дафни дю Морие и др.

Мантел публикува първата си книга – „Every Day is Mother’s Day“ , през 1985 г. Тя обаче получи световно признание чак през 2009 г., когато излезе „Вълци“ – първата част от трилогията й за Томас Кромуел. Романът беше отличен с „Букър“. „Букър“ получи и неговото продължение, „Доведете труповете“, излязло през 2012 г.

Междувременно, телевизионната адаптация на „Вълци“ вече тръгна по Би Би Си 2. Авторката заяви, че още не може да каже кога ще излезе третата част от нейната поредица, но се надява тя също да бъде адаптирана в театъра и на малкия екран.

Свързани заглавия
Излезе трейлърът на минисериала по „Вълци“ от Хилари Мантел

Хилари Мантел одобри минисериала по романа й „Вълци“
Разказът на Хилари Мантел за Маргарет Тачър предизвика спорове

Книгите на Мантел тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2811730_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 септември – 24 септември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Времеубежище (трето издание) от Георги Господинов 2. Четвърто крило от Ребека Ярос 3. Тътени. …