Начало / Свят / Андре Бринк – писател и активист, почина на 79

Андре Бринк – писател и активист, почина на 79

Почина южноафриканският писател, драматург и активист Андре Бринк, съобщи „Гардиън“. Той беше на 79 години. Бринк, известен като критик на Апартейд режима, се е връщал в ЮАР от Амстердам в петък миналата седмица. Той се е пучвствал зле по време на полета и впоследствие е починал. Най-популярната книга на Бринк е „A Dry White Season“ от 1979 г.

Писателят е роден през 1935 г. Още в началото на кариерата си става противник на Апартейда, като романа му „Looking on Darkness“ от 1974 г. е забранен от властите. Сред книгите му са още „An Instant in the Wind“ и „Rumours of Rain“, които са били номинирани за „Букър“. През 2012 г. пък книгата му „Philida“ попадна в разширения списък за престижния приз.

„A Dry White Season“ е филмирана на големия екран през 1989 г., като в прожекцията участват Марлон Брандо, Доналд Съдърланд и Сюзън Сарандън. Брандо дори е номиниран за „Оскар“ за най-добра мъжка поддържаща роля.

Бринк беше част и от литературното движение „Die Sestigers“, заедно с писателя Брейтън Брейтънбах и поетесата Ингрид Джонкър. През последните години беше професор по литература в университета „University of Cape Town“.

Прочетете още

Copertina-C08157

Михаела Манасиева за най-романтичната страна: „Италианците са умели разказвачи на приказки“

Книгата ѝ ни води на много интересни места „Италия – вечната приказка“ се опира на любовта …