Начало / Свят / Андре Бринк – писател и активист, почина на 79

Андре Бринк – писател и активист, почина на 79

Почина южноафриканският писател, драматург и активист Андре Бринк, съобщи „Гардиън“. Той беше на 79 години. Бринк, известен като критик на Апартейд режима, се е връщал в ЮАР от Амстердам в петък миналата седмица. Той се е пучвствал зле по време на полета и впоследствие е починал. Най-популярната книга на Бринк е „A Dry White Season“ от 1979 г.

Писателят е роден през 1935 г. Още в началото на кариерата си става противник на Апартейда, като романа му „Looking on Darkness“ от 1974 г. е забранен от властите. Сред книгите му са още „An Instant in the Wind“ и „Rumours of Rain“, които са били номинирани за „Букър“. През 2012 г. пък книгата му „Philida“ попадна в разширения списък за престижния приз.

„A Dry White Season“ е филмирана на големия екран през 1989 г., като в прожекцията участват Марлон Брандо, Доналд Съдърланд и Сюзън Сарандън. Брандо дори е номиниран за „Оскар“ за най-добра мъжка поддържаща роля.

Бринк беше част и от литературното движение „Die Sestigers“, заедно с писателя Брейтън Брейтънбах и поетесата Ингрид Джонкър. През последните години беше професор по литература в университета „University of Cape Town“.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

PeterMayBarryAward

Непоискан роман на Питър Мей се превърна в бестселър

Писателят удари десетката с „Карантина” Когато някой писател прибере неиздадените си романи в чекмеджето, обикновено …