Начало / Свят / Продажбите на „Да убиеш присмехулник“ скочиха с 6 600%

Продажбите на „Да убиеш присмехулник“ скочиха с 6 600%

Само преди дни Харпър Лий шокира литературния свят с новината, че ще публикува втора книга след „Да убиеш присмехулник“. Това доведе до огромен скок в продажбите на нейната класика, както и на нейната филмова адаптация, отбелязва британският  „Телеграф“. „Go Set a Watchman“, написана през 50-те години, още преди култовия роман на Лий, ще излезе на 14 юли тази година.

Статистиката в „Амазон“ сочи, че след излизането на новината, продажбите на книгата от 1960 г. са скочили с 2 938%,; тези на юбилейното  издание, направено по случай 50-годишнината на романа, бележат прогрес от 2 466%; а тези на филма по книгата с Грегъри Пек –  с 1 194%. Припомняме, че „Go Set a Watchman“ е написана преди „Да убиеш присмехулник“, но действието се развива след това в класиката.

Много хора в САЩ признават, че макар книгата да е част от учебната програма от дълги години, дори не са започвали да я четат.

В същото време агентът, който отговаря за международните права на Харпър Лий, Андрю Нюрнберг,  заяви, че тя е развълнувана и в добро настроение от предстоящата публикация на  „Go Set a Watchman“. Самата писателка сподели в изявление, че не е знаела, че ръкописът още съществува. Тя се зарадвала, че той е открит от Тоня Картър и след известно колебание се е съгласила да излезе на книжния пазар.

Скоро обаче в публичното пространство се появиха съмнения относно правилността на решението на Лий и доколко тя изобщо има думата. Особено като се има предвид, че новината излезе на бял свят скоро след смърта на по-голямата сестра на Харпър, Алис, която я съветваше по правните и финансови въпроси.

„Алис беше буфера на Харпър срещу един свят, гладен за публичност. Тя я съветваше за финансови въпроси, договори, права и т.н. Не ми изглежда случайно, че само два месеца след смъртта й ръкопис на 60 години изведнъж е на разположение за публикуване. Знам каква е била връзката между двете сестри и силно се съмнявам, че Алис щеше да одобри нещо подобно. „Go Set a Watchman“ е написана преди Харпър Лий да има достъп до добър редактор и издател. Макар да се надявам да не се случи така, се страхувам, че книгата ще покаже просто първите опити на един прохождащ автор. По-скоро ще навреди на имиджа на Харпър, отколкото ще помогне. Знам, че не е коректно да коментирам здравето й, но тя е сляпа, преживя тежък сърдечен удар преди 2 години, а в последно време правните й проблеми са в новините. Всичко това навежда на мисълта, че тя е една болна и стара жена, която е използвана от лоши съветници“, споделя Чарлс Шийлдс, автор на биография на известната писателка.

На същото мнение е и романиста Филип Хеншър, който не може да повярва, че Лий изведнъж е променила решението си да не публикува нищо друго след „Да убиеш присмехулник“. Хеншър е песимист затова дали Лий е способна да взима решения. Според него тя е притисната от адвокати и издатели.

Издателите на Харпър Лий твърдят, че тя е в добро здраве и е запазила чувството си за хумор. С тях се съгласява и историкът Уейн Флинт, който лично разговарял с нея. Авторката живее в център за инвалиди в Монровил, Алабама.

Свързани заглавия

Харпър Лий изненада света с втора книга

„Go Set a Watchman“ на Харпър Лий въодушеви социалните мрежи

„Да убиеш присмехулник“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

243520_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (12 февруари – 18 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Сумрак от Пенелъпи Дъглас 2. Проектът Матусал от Том Егеланд 3. Змийско …