Начало / Свят / Продажбите на „Да убиеш присмехулник“ скочиха с 6 600%

Продажбите на „Да убиеш присмехулник“ скочиха с 6 600%

Само преди дни Харпър Лий шокира литературния свят с новината, че ще публикува втора книга след „Да убиеш присмехулник“. Това доведе до огромен скок в продажбите на нейната класика, както и на нейната филмова адаптация, отбелязва британският  „Телеграф“. „Go Set a Watchman“, написана през 50-те години, още преди култовия роман на Лий, ще излезе на 14 юли тази година.

Статистиката в „Амазон“ сочи, че след излизането на новината, продажбите на книгата от 1960 г. са скочили с 2 938%,; тези на юбилейното  издание, направено по случай 50-годишнината на романа, бележат прогрес от 2 466%; а тези на филма по книгата с Грегъри Пек –  с 1 194%. Припомняме, че „Go Set a Watchman“ е написана преди „Да убиеш присмехулник“, но действието се развива след това в класиката.

Много хора в САЩ признават, че макар книгата да е част от учебната програма от дълги години, дори не са започвали да я четат.

В същото време агентът, който отговаря за международните права на Харпър Лий, Андрю Нюрнберг,  заяви, че тя е развълнувана и в добро настроение от предстоящата публикация на  „Go Set a Watchman“. Самата писателка сподели в изявление, че не е знаела, че ръкописът още съществува. Тя се зарадвала, че той е открит от Тоня Картър и след известно колебание се е съгласила да излезе на книжния пазар.

Скоро обаче в публичното пространство се появиха съмнения относно правилността на решението на Лий и доколко тя изобщо има думата. Особено като се има предвид, че новината излезе на бял свят скоро след смърта на по-голямата сестра на Харпър, Алис, която я съветваше по правните и финансови въпроси.

„Алис беше буфера на Харпър срещу един свят, гладен за публичност. Тя я съветваше за финансови въпроси, договори, права и т.н. Не ми изглежда случайно, че само два месеца след смъртта й ръкопис на 60 години изведнъж е на разположение за публикуване. Знам каква е била връзката между двете сестри и силно се съмнявам, че Алис щеше да одобри нещо подобно. „Go Set a Watchman“ е написана преди Харпър Лий да има достъп до добър редактор и издател. Макар да се надявам да не се случи така, се страхувам, че книгата ще покаже просто първите опити на един прохождащ автор. По-скоро ще навреди на имиджа на Харпър, отколкото ще помогне. Знам, че не е коректно да коментирам здравето й, но тя е сляпа, преживя тежък сърдечен удар преди 2 години, а в последно време правните й проблеми са в новините. Всичко това навежда на мисълта, че тя е една болна и стара жена, която е използвана от лоши съветници“, споделя Чарлс Шийлдс, автор на биография на известната писателка.

На същото мнение е и романиста Филип Хеншър, който не може да повярва, че Лий изведнъж е променила решението си да не публикува нищо друго след „Да убиеш присмехулник“. Хеншър е песимист затова дали Лий е способна да взима решения. Според него тя е притисната от адвокати и издатели.

Издателите на Харпър Лий твърдят, че тя е в добро здраве и е запазила чувството си за хумор. С тях се съгласява и историкът Уейн Флинт, който лично разговарял с нея. Авторката живее в център за инвалиди в Монровил, Алабама.

Свързани заглавия

Харпър Лий изненада света с втора книга

„Go Set a Watchman“ на Харпър Лий въодушеви социалните мрежи

„Да убиеш присмехулник“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

two cats lying on sofa with book at home

Котки в служба на книгата

Звучи като в хубава книга – да влезеш в някоя книжарница или библиотека, а там …