Начало / Критика / „Galaxy Quick Reads“: Четенето за удоволствие вдига самочувствието и намалява стреса

„Galaxy Quick Reads“: Четенето за удоволствие вдига самочувствието и намалява стреса

Четенето за удоволствие вдига самочувствието и намалява стреса, показва проучване на „Galaxy Quick Reads“ – издателство и организация за насърчаване на четенето. Данните от проучването бяха публикувани от thebookseller.com. Резултатите от изследването сочат, че хората, които четат поне по 30 минути на седмица, са с 20% по-доволни от живота и с 10% по-високо самочуствие. Вероятността да изпаднат в депресия пък намалява с 21%.

Кейти Рентзенбринк, директор на „Galaxy Quick Reads“, коментира:

„Винаги съм смятала, че четенето е чудесен източник на положителни емоции и научните данни го потвърждават. Четенето може да помогне на всеки от нас да бъде по-здрав, по-щастлив и да извлече повече от живота. Освен социалните ползи от четенето, трябва да обърнем внимание и на личните, които ще ни помогнат да се чувстваме по-добре в кожата си.“

Проучването показва, че много хора в Обединеното кралство са били запалени читатели като юноши, но впоследствие са оставили книгите. 2,2 милиона души споделят, че или не четат изобщо, или го правят много рядко. Главната причина е липсата на удоволствие от четенето, предизвикана от лични проблеми като лошо здраве, смърт на близък, развод или депресия.

На събитие на „Galaxy Quick Reads“ експерти изразиха мнение, че неграмотността сред децата и неспособността на хората да вникват в написан текст са едни от най-сериозните проблеми във Великобритания.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …