Начало / Свят / Джахидисти от Ислямска държава опустошават библиотеки в Ирак

Джахидисти от Ислямска държава опустошават библиотеки в Ирак

Джахидисти от Ислямска държава опустошават библиотеки в Ирак, съобщава adweek.com, позовавайки се на информация на американското издание „Boston Globe“. Екстремисти от са ударили Централната библиотека в Мосул – най-голямата библиотека в Северен Ирак, а няколко дни по-късно и библиотеката на университета в града.

Екстремистите разбили ключалките на вратите на библиотеките и нахлули с цел да унищожат всички текстве, които „противоречат на Алах“. Изгорени или откраднати са над 2000 книги, включително с приказки за деца, поезия и философия, както и издания на теми като спорт, култура, наука и здраве. Непокътнати са само книги за исляма.

Това не е първият случай на подобни действия на радикали от Ислямска държава. Те вече са опустошавали и археологически центрове с ценни реликви и артефакти, определени като „езически“. Професор от университета в Мосул, който държи да остане анонимен, твърди, че някои книги са откраднати с цел да бъдат пласирани на черния пазар.

Иракският законодател Хаким Ал-Замили сравни действията на Ислямска държава с рейдовете на монголите през Багдад през 1258 г.

„Ислямска държава смята културата, цивилизацията и науката за жестоки врагове. Монголите преди толкова векове изхвърлят в река Тигър ценни текстове по история, медицина и астрономия. Сега от ИДИЛ ги горят. Различни методи, но същия манталитет“, казва Ал-Замили.

Свързани заглавия

Лорета Наполеони: Тероризмът е много скъп бизнес
„Ислямска държава“ на Лорета Наполеони излиза на български

„Ислямска държава и преначертаването на Близкия изток“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

240766_b

Сърдити старчета и хитри детективи

Като нова среща със стари приятели действа всеки роман на Ричард Озмън Неговата поредица „Криминален …