Начало / Свят / „Полулош“ от Сали Грийн е номинирана за наградата „Бранфорд Боус“

„Полулош“ от Сали Грийн е номинирана за наградата „Бранфорд Боус“

Излязлата и на български език миналата година книга „Полулош“ на Сали Грийн попадна в разширения списък с номинации за наградата „Бранфорд Боус“. Призът се връчва ежегодно от 2000 г. насам за най-впечатляващ дебют в литературата за тийнейджъри. Журито, което включва писатели, издатели и книжари и е с председател Джулия Екълшеър от в. „Гардиън“ , определи 18-те най-заслужаващи внимание книги за тийнейджъри за миналата година. Петте книги финалисти ще бъдат обявени на 4 май, а победителят – през юли на специална церемония в Лондон.

„Полулош“ бе един от най-обещаващите дебюти на миналата година и бе издаден у нас от „Колибри“. Очаква се през 2015 г. да излезе и втората част от планираната трилогия.

„Бранфорд Боус“ е една от най-популярните награди на Острова и се връчва за дебют с книга за деца над 7 и до 19-годишна възраст. Тя носи имената на починалите от рак през 1999 г. детски издателки Уенди Боус и Хенриета Бранфорд от „Уолкър Букс“. Двете били инициаторки на специална надпревара за млади писатели. Идеята за приза е на колежките им Джулиа Екълшеър и Ан Марли. Победителят получава чек за 1000 лири, които осигурява една от най-добре продаваните детски авторки в страната – Жаклин Уилсън.

„Полулош“ тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …