Начало / България / Нов роман на Льоса излиза на български в началото на февруари

Нов роман на Льоса излиза на български в началото на февруари

Нова книга от нобеловия лауреат за 2010 г. Марио Варгас Льоса  ще бъде публикувана на български. В началото февруари ще излезе забележителната му творба „Герой по неволя“, съобщи „Колибри“. Романът беше публикуван на испански през 2013 г.

С „Герой по неволя“ разказвачът пренася читателя в Перу, запознавайки го с двама обаятелни мъже, двама „тихи“ герои, чиито съдби се пресичат неумолимо. Единият е Фелисито Янаке, скромен собственик на транспортна фирма, който става жертва на изнудване. Другият е Исмаел Карера, влиятелен собственик на застрахователна компания в Лима, който готви план за отмъщение срещу алчните си, мързеливи синове. В романа присъстват и много от познатите ни герои на Варгас Льоса, а двама от тях, сержант Литума и капитан Силва, ще въвлекат читателя в необикновена криминална интрига.

Марио Варгас Льоса е сред величията на латиноамериканската белетристика. Неговите романи са изкусни жанрови амалгами, а историите му обитават границата между модернизма и постмодернизма. Варгас Льоса съчетава криминални мистерии с исторически факти, политическа алегория с непоколебима социална критика – всичко това облъхнато от брилянтно чувство за хумор. Творби като „Кой уби Паломино Молеро?“ и „Литума в Андите“, сега и „Герой по неволя“, свидетелстват за ангажираността на писателя с болезнената тема за същността на перуанското общество и неговите дехуманизирани механизми за подчинение и контрол.

Свързани заглавия

Марио Варгас Льоса дебютира на театралната сцена на 78

Марио Варгас Льоса: Разстрелът на почти цялата редакция на „Шарли ебдо“ означава западната култура да се откаже от правото на критика

Марио Варгас Льоса: Убеден съм, че литературата, писана за екрани, ще е конформистка
Марио Варгас Льоса: Хубавата литература е фундаментална за еволюцията на индивидите
Марио Варгас Льоса се съмнява в творчеството си
8 латино автори, които всеки трябва да познава
10 писатели, които ще се четат и след 100 години

Книги от Льоса тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …