Начало / Читатели / „NW“ от Зейди Смит (ревю)

„NW“ от Зейди Смит (ревю)

Боряна ГЕОРГИЕВА

Това е твоят живот. Това е моят живот. Това е животът на всеки един от нас. Не ти избираш къде да се родиш, но ти избиваш какъв човек ще станеш.

„NW“ е пощенският код на Северозападен Лондон. Мястото, където е отраснала авторката на романа Зейди Смит. А за това как е създадена историята и какво я е подтикнало да я напише, самата тя споделя: “просто излязох и видях какво се случва”.

„NW“ е градски разказ за нашия живот. Той следва естествения кръговрат на човешкото съществуване, без фалша и лицемерието. Но това в никакъв случай не го прави лесен за възприемане, както  го описва, в начална бележка, преводачката на Смит:

“За допълнителна убедителност на автентичните гласове в романа Смит пренебрегва редица правописни и пунктуационни правила. Текстът приема различни форми, изваяни от въображението и вътрешните монолози на героите; страни от запетайките, оставя недовършени изречения или ги започва от средата, изписва пряката реч по нетрадиционен начин, почти не използва кавички, когато цитира чужда реч, а вместо това оставя гласовете да се прекъсват един друг, да преливат един в друг, както се случва в живота.”

Сравняват стила на Смит с този на Джойс, а ако това твърдение е малко пресилено, то нека не пренебрегваме качествата на авторката да заплита повествованието с мислите на героите, за да опише хаоса в душите им.

Романът представя житейския път на две афроамерикански момичета от предградията на Лондон. Техните скръбни и радостни мигове. Обстоятелствата предопределят едното момиче да успее да излезе от гетото, да стане адвокат и да създаде семейство. Но да не успява да намери душевен покой. Непрекъснатото връщане в миналото, бедно, но изпълнено с приключения, наркотици и секс, не може да остави живота на Кийша Блейк да бъде тук и сега.

Книгата на Смит е за безкомпромисната действителност на средната класа. За междуличностните отношения на хората от лондонските предградия. Но и за възможността на бедното момиче да получи  образование, кариера, бъдеще. Възможността това момиче да очертае границите на своята личност,  да намери себе си, някъде там.

„NW“  тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

IMG-20230928-WA0000

Лорън Магазинър: Разгледах български митове и легенди, определено има от какво да се вдъхновя!

Американската авторка на детската поредицата „Митичните“ даде интервю за българските читатели  Лорън Магазинър дебютира у …