Начало / Читатели / „NW“ от Зейди Смит (ревю)

„NW“ от Зейди Смит (ревю)

Боряна ГЕОРГИЕВА

Това е твоят живот. Това е моят живот. Това е животът на всеки един от нас. Не ти избираш къде да се родиш, но ти избиваш какъв човек ще станеш.

„NW“ е пощенският код на Северозападен Лондон. Мястото, където е отраснала авторката на романа Зейди Смит. А за това как е създадена историята и какво я е подтикнало да я напише, самата тя споделя: “просто излязох и видях какво се случва”.

„NW“ е градски разказ за нашия живот. Той следва естествения кръговрат на човешкото съществуване, без фалша и лицемерието. Но това в никакъв случай не го прави лесен за възприемане, както  го описва, в начална бележка, преводачката на Смит:

“За допълнителна убедителност на автентичните гласове в романа Смит пренебрегва редица правописни и пунктуационни правила. Текстът приема различни форми, изваяни от въображението и вътрешните монолози на героите; страни от запетайките, оставя недовършени изречения или ги започва от средата, изписва пряката реч по нетрадиционен начин, почти не използва кавички, когато цитира чужда реч, а вместо това оставя гласовете да се прекъсват един друг, да преливат един в друг, както се случва в живота.”

Сравняват стила на Смит с този на Джойс, а ако това твърдение е малко пресилено, то нека не пренебрегваме качествата на авторката да заплита повествованието с мислите на героите, за да опише хаоса в душите им.

Романът представя житейския път на две афроамерикански момичета от предградията на Лондон. Техните скръбни и радостни мигове. Обстоятелствата предопределят едното момиче да успее да излезе от гетото, да стане адвокат и да създаде семейство. Но да не успява да намери душевен покой. Непрекъснатото връщане в миналото, бедно, но изпълнено с приключения, наркотици и секс, не може да остави живота на Кийша Блейк да бъде тук и сега.

Книгата на Смит е за безкомпромисната действителност на средната класа. За междуличностните отношения на хората от лондонските предградия. Но и за възможността на бедното момиче да получи  образование, кариера, бъдеще. Възможността това момиче да очертае границите на своята личност,  да намери себе си, някъде там.

„NW“  тук

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …