Начало / Критика / Фестивалът в Джайпур – между „Осанна“ и „Разпни го“

Фестивалът в Джайпур – между „Осанна“ и „Разпни го“

Lira.bg започва поредица за най-големите литературни събития и награди.  Днес на фокус е наскоро завършилият фестивал в Индия.

 Фестивалът в Джайпур е известен като най-голямото литературно събитие в Азия. Той се провежда всеки януари в един от най-добрите хотели в града „Диги Палас“ и ежегодно посреща местни и световни литературни звезди, а посетителите му могат да се включват във всички инициативи напълно безплатно. Инициативата за провеждането му е на фондацията „Джайпур Вирасат“. Първоначално той е част от по-масовия културен фестивал в града, но през 2008 г. става самостоятелен.

През 2006 г. фестивалът среща с публиката автори като Хари Кунзри, Уилям Далримплъл и още 16 други. Отчетена е посещаемост от едва 100 души, като критици посочват, че в тази бройка влизат и няколко туристи, които просто са се загубили. На следващата година интересът е по-голям, а сред гостите е и Салман Рушди. При първото си самостоятелно провеждане – през 2008 г., посетителите са вече над 2500, а лектори са светила като Иън Макюън, Дона Тарт, Миранда Сиймур и др. Интересът се повишава в пъти и през 2009 г. посетителите са вече над 12 000. Лектори пък са Майкъл Ондатджи, Мохамед Ханиф, Пико Ийер, Колин Таброн, Рана Дасгупта и десетки други. Следващия януари в Джайпур се събират над 30 000 посетители и 172 автори, включително Джеф Дайър, Викрам Чандра и др. През 2011 г. участват вече 226 писатели, сред които нобелистите Дж. М Кутси и Орхан Памук.

През 2012 г. събитието влиза във фокуса на много медии с ток-шоуто, което Опра Уинфри провежда със Салман Рушди. По-късно писателят отказва посещението си, а властите в Джайпур отказват дори излъчването на видео стена на интервюто му. Полицията пък разкрива заговор и залавя наемен убиец, нает да ликвидира Рушди в Индия по време на участието му.

„Желанието ни беше не да обиждаме някого на религиозна основа. Искахме да дадем просто право на глас на един писател, който е заплашен с убийство заради творчеството си“, казва по-късно включеният в организацията на фестивала Хари Кунзру

Авторът на „Сатанински строфи“ пък отвърна с искреното си съжаление за Индия, „чиито религиозни екстремисти могат да се наложат до толкова, че да лишат един литературен фестивал от свободата на свободно изразяване, и чиито политици „спят в едно легло“ с тези групи, само и само да си осигурят електорално предимство, а полицията е неспособна да осигури сигурността на залите срещу демонстранти и терористи“. Той е защитен и от колегата си от Шотландия Алън Маси, който казва: „Отговор на думите трябва да са думи. И то под формата на аргумент, а не на обида“. В полемиката за и против Салман Рушди се намесват още куп писатели и дори бившият съдия от Върховния съд Марканди Катджу, който, макар и „да не е привърженик на религиозните ограничения“ обявява британския писател за „слаб и подмолен“, който се фокусира върху „колониалния комплекс за малоценост“.

„Този скандал всъщност показва колко важни са станали за обществото литературните фестивали“, заключва пък директорът на друг популярен книжен фестивал – „Хей“, Питър Флорънс.

Ръстът в посещаемостта на фестивала е символ и на увеличеното потребление на книги в Индия, настоява един от основателите му  – Нанда Нилкани. „Само до преди няколко години от най-популярното тук издателство – „Пенгуин“ се продаваха около 7000 копия за най-големите бестселъри. Сега те продават по около 60 000 книги от някои заглавия с твърди корици. При излизането си, например, на серията за Хари Потър, у нас бяха купени около 30 000 книги. Последните части обаче бяха продадени в тираж над 270 000“, казва той. „Покрай фестивала се възбужда интереса и все повече книги се публикуват. Съответно – повече се и купуват. Факт е, че сме посещавани от все повече американски и европейски издателства и така имаме по-разнообразен достъп до повече книги. Фестивалът се развива, но още има какво да направим“, допълва колегата му Намита Гокхейл.

Не липсват и критиките обаче. Организаторите все повече са обвинявани в прекомерна комерсиализация и слугуване на литературните знаменитости. Крайни религиозни общности пък обвиняват посетители и лектори в прокламация на разгулен и неправеден живот, след като много от тях се влагат най-много в почерпки и коктейли след някои от форумите. Самият Викрам Сет бе обвинен в непристойно поведение, след като през 2009 г. местен вестник публикува негова снимка с чаша с алкохолно питие в ръка.

На тазгодишното издание на Фестивала в Джайпур, който приключи на 25 януари, присъстваха посетители от 50 страни. Участие взеха 300 писатели и 140 музиканти. Авторите направиха 50 посещения на училища в опит за насърчаване на четенето сред новото поколение. Сред по-известните писатели, които посетиха Индия тази година, бяха  Елинор Катън, В. С. Найпол, Пол Теру, Сара Уотърс и Аймар Макбрайд. За догодина пък вече участието си са потвърдили фигури като Иън Макюън, Маргарет Атууд, Кадзуо Ишигуро и Ноам Чомски.

Всяка година кулминацията на фестивала е връчването на наградата „DSC Prize for South Asian Literature“. Основана през 2010 г. тя се дава за принос на писател, чиято етническа принадлежност е от страна от Южна Азия и пише на теми като култура, политика или история. Друго от условията е, че произведенията му трябва да са написани или преведени на английски език. Целта е да се популяризира южноазиатската литература и култура по света и да се търси по-глобална аудитория за авторите й.

Призът е сред най-добре финансово подплатените в света, като лауреатът прибира чек за $50 000. Наградният фонд е осигурен от индийската строителна компания DSC Limited. За 2015 г. го получи Джумпа Лахири. „Целта ни е да промотираме литературата като средство за връзка между хората, но и да рекламираме постиженията на региона“, казват спонсорите на наградата.

Свързани заглавия

Рекордна посещаемост на фестивала в Джайпур, участието си през 2016 г. потвърдиха Макюън, Чомски и Пикети

Джумпа Лахири триумфира с приза за литература от Южна Азия

Найпол и Теру се помириха публично на литературния фестивал в Джайпур

Салман Рушди няма да присъства на фестивала в Джайпур заради заплахи

Ислямски духовници: Салман Рушди в Индия! Това е като сол в раните ни

Опра Уинфри предизвика фурор на фестивала в Джайпур

Далай Лама оглавява литературния фестивал в Джайпур

Писатели нападнаха „надценената“ англо-саксонска литература на фестивала в Джайпур

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …