Начало / Свят / Салман Рушди няма да присъства на фестивала в Джайпур заради заплахи

Салман Рушди няма да присъства на фестивала в Джайпур заради заплахи

Салман Рушди в крайна сметка промени намеренията си и няма да присъства на мащабния литературен фестивал в Джайпур, Индия, пише „Гардиън”. Британският писател с индийски произход обясни, че е бил заплашван с убийство и затова е взел това решение. „Източници от разузнаването ме информираха, че наемни убийци от подземния свят в Мумбай може би ще се опитат да ме елиминират. Би било безотговорно към читателите ми, моето семейство и към мен да пътувам за Джайпур”, заяви Рушди в изявление. Той допълни, че има съмнение относно достоверността на информацията, но въпреки това няма да рискува.

Както lira.bg писа, по-рано този месец висши ислямски духовници в Индия бурно протестираха срещу евентуално присъствие на писателя в страната. Салман Рушди предизвика гнева на ислямския свят през 1988 г. с творбата си „Сатанински строфи”. Дори иранският лидер Аятола Хомейни поиска негова екзекуция затова, че е обидила Исляма, Корана и Мохамед.

Мюсюлмански групи се очаква да организират протести по време на събитието, на което ще присъстват повече от 250 писатели, а посетителите ще са около 60 000 души. Взети са мерки за сигурност, които включват обучени кучета и голям брой полицаи, които да се грижат за спокойствието на публиката.
Организаторите продължават да се надяват на някакъв компромис. Салман Рушди трябваше да изнесе семинар за своята творба „Среднощни деца”, както и да води дискусия относно развитието на английския език в Индия.

Литературният фестивал в Джайпур е най-големият в Азия. Той се провежда всяка година от 2006-та насам през месец януари. Отбелязват се проявите както на индийски, така и на чуждестранни автори. Място на събитието е хотела „Диги Палас”. Фестивалът се разраства всяка година, като на изданието му през 2011 г. присъстваха 226 писателя.

Свързани заглавия
Ислямски духовници: Салман Рушди в Индия! Това е като сол в раните ни

Книгите на Салман Рушди тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …