Начало / Свят / Продажбите на печатни книги във Великобритания бележат спад от 150 млн. паунда от 2009 г. насам

Продажбите на печатни книги във Великобритания бележат спад от 150 млн. паунда от 2009 г. насам

Пазарът на печатни книги в Обединеното кралство бележи спад, равняващ се на 150 млн. паунда от 2009 г. насам, съобщи „Гардиън“. Това показват данни на компанията „Nielsen BookScan“, която се занимава със статистики в бизнеса с книги. През 2014 г. регресът е 1,3% като цяло, като най-повлияни са художествените творбите за възрастни – 5,3%.

„Е-книгите заемат все по-голяма част от пазара на художествени произведения. Регресът на пазара на печатни творби за възрастни не е защото се купуват по-малко книги. Просто този тип заглавия се търсят повече в електронен формат“, коментира Филип Джоунс, редактор в „Bookseller“.

Има обаче и категории, в които продажбите на печатни издания бележат прогрес. Това са издания с кратки разкази, уестърни и комикси. Спад обаче има в продажбите на криминални романи и трилъри, фентъзи, ужаси, военни, исторически и еротични книги.

„Книготърговците са все по-разумни при изобра си какво да поставят на своите рафтове. Очевидно, че ако не можеш да продадеш 20 000 копия от комесирално заглавие, трябва да го подмениш с друго. Затова на рафтовете виждаме, например, все повече графични романи – тях клиентите искат да купуват в печатен формат. В бъдеще на преден план в книжарниците ще виждаме още по-пренабрегвани досега жанрове“, допълва Джоунс.

Нехудожествената проза също отбелязва сериозен спад. Секторът регресира с цели 21% от 2009 г. насам. Най-оптимистична е ситуацията с печатните издания за деца. Те регистрират скок от цели 9,1% само през 2014 г.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …