Начало / Критика / Марио Варгас Льоса: Разстрелът на почти цялата редакция на „Шарли ебдо“ означава западната култура да се откаже от правото на критика

Марио Варгас Льоса: Разстрелът на почти цялата редакция на „Шарли ебдо“ означава западната култура да се откаже от правото на критика

Марио Варгас Льоса – носител на Нобелова награда за 2012 г., не остана безразличен към събитията в Париж. Предлагаме ви коментарът му, публикуван в испанския в. „Ел Паис“ и преведен на български от БГНЕС.

 Досега терористите убиваха хора, взривяваха сгради и други подобни неща. Разстрелът на почти цялата редакция на списанието „Шарли ебдо“ означава нещо много по-страшно: това е опит да се застави западната култура, люлката на свободата, демокрацията и човешките права да се откаже от тези ценности, да въведе цензура, да ограничи свободата на словото, да посочи теми, забранени за обсъждане, т.е. да се откаже от един от фундаменталните принципи на свободното общество: правото на критика.

С това масово убийство на журналисти и карикатуристи терористите се опитват да принудят Франция, Западна Европа и целия свободен свят да се откаже от една от ценностите, която е в основата на цивилизацията. Отказът от свободата на словото, предполагащо използването на хумора без каквито и да било ограничения, ще означава край на тази свобода на словото, която е един от стълбовете на културата на свободата. Мисля, че Западът, Европа и целият свободен свят трябва да осъзнаят, че на тяхната собствена територия се води война, която ние трябва да спечелим, ако не искаме варварството да смени цивилизацията.

Трябва да действаме решително, без да изпитваме комплекс за непълноценност по отношение на фанатиците, но като спазваме строго законите, които са също толкова важни, колкото и свободата. Една от най-опасните последици от това страшно злодеяние се състои в това, че ще усили ксенофобията от страна на екстремистките партии, които са също толкова опасни за демокрацията, както и фанатиците-ислямисти.

Разстрелът на редакцията на „Шарли ебдо“ ще увеличи привържениците на такива партии, като Националния фронт, а също така на всички групи и групички, който биха искали да разрушат единна Европа и да върнат европейските страни назад във времето на нетърпимостта и ксенофобията. Необходимо е да се предприемат усилия това да не бъде допуснато, да се попречи на това Европа да бъде унищожена както от нейните непосредствени врагове, така и от тези, които се опитват да я защитят с помощта на други форми на нетърпимост и фанатизъм.

Франция е една от страните, създали културата на свободата. Именно тя излезе с Декларацията за човешките права, в Конституцията си закрепи свободата на словото, което нейните граждани, интелигенция и политици образцово са използвали. Именно по тази причина трагедията, която Франция изживява в тези дни, се чувства от всички нас, свободните хора на Земята, които следвайки примера на милионите французи трябва да кажат: „Je suis Charlie Hebdo“.

Свързани заглавия

ПЕН клуб Турция: Днес всички ние сме „Шарли ебдо“ (реакции) 

Умберто Еко: В момента сме във война и сме затънали до гуша

Три големи медийни групировки ще помагат на оцелелите журналисти да продължат издаването на „Шарли ебдо“

Арабски и френски издатели се обединиха срещу терористичния акт над „Шарли ебдо“

Салман Рушди и Халед Хосейни осъдиха убийствата на френските журналисти
Хиляди излязоха на мирен протест срещу тероризма
„Стършелите”: Редакциите са храм на свободата
Христо Комарницки: Дано поне извънземните имат чувство за хумор и харесват как ги рисуваме

Упадъкът на Запада

Юрген Хабермас: Десният популизъм избуя от загърбването на хората от елитите

Марио Варгас Льоса: Убеден съм, че литературата, писана за екрани, ще е конформистка
Марио Варгас Льоса: Хубавата литература е фундаментална за еволюцията на индивидите
Марио Варгас Льоса се съмнява в творчеството си
8 латино автори, които всеки трябва да познава
10 писатели, които ще се четат и след 100 години

Книги от Льоса тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …