Начало / Свят / Хиляди излязоха на мирен протест срещу тероризма

Хиляди излязоха на мирен протест срещу тероризма

Хората в цяла Европа излязоха тази вечер на площадите за да отдадат почит на загиналите от сатиричното издание от „Шарли Ебдо” и за да се противопоставят на тероризма.

Цяла Франция е по площадите, пред френските посолства на всички столици, включително и София, се събраха стотици хиляди. Сред участниците мнозина носят черна лепенка или табела с надпис „Аз съм Шарли“, лозунг на солидарност с жертвите, който върви и в „Туитър“. Много хора държат свещи. Сред другите надписи на табелите е „Шарб умря свободен“ като знак на почит към карикатуриста и главен редактор на „Шарли ебдо“ Стефан Шарбоние по прякор Шарб, загинал на 47 години.

„Атентатът е посегателство срещу свободата на словото и свободата на медиите – два стълба на демокрацията. Този атентат цели да ни раздели, но ние не трябва да попадаме в този капан. Мислите ми са и със семействата и близките на жертвите. Сега е моментът да покажем солидарността си. Навсякъде по света трябва да подкрепим твърдо свободата на словото и толерантността и да се противопоставим на силите на разделението и омразата“, заяви за „Франс прес” генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …