Начало / Интервюта / Мойзес Наим: В страните от Арабската пролет има много играчи, които имат власт, но никой няма способността да управлява

Мойзес Наим: В страните от Арабската пролет има много играчи, които имат власт, но никой няма способността да управлява

Мойзес Наим (63) е почетен член на изследователската организация за международна политика „Carnegie Endowment for International Peace“. Неговите статии се публикуват в медии в цял свят, а е написал и над 10 книги. През 2013 г. британското списание „Prospect“ го определи за един от  водещите световни мислители. През 2014 г. д-р Наим беше класиран между 100-те най-влиятелни лидери на мисълта от „GDI Gottlieb Duttweiler Institute“ заради проучванията, свързани с последната му книга „The End of Power“ (Краят на властта) – първият читателски избор на Марк Зукърбърг. Предлагаме ви интервю с Наим, публикувано в aawsat.net.

–––––––––––

В книгата ви „Краят на властта“ се набляга на тезата, че в наши дни властта е лесна за печелене, трудна за използване и най-лесна за губене. Бихте ли обяснили тази концепция?

–          Това наистина е ключовото послание в книгата. В исторически аспект се вижда, че силните винаги имат стени, които ги предпазват от претенденти, конкуренция. Така е в политиката, финансите, спорта. Ако си силен, винаги имаш нещо, което те пази. Армията – оръжия или пари за обновяване на арсенала. Ако си политик, това са многобройните ти избиратели. Същото е и ако си религиозен лидер. Но тези стени не са здрави като преди. Днес те са по-лесни за заобикаляне и унищожаване.

Защо дойде краят на властта след Арабската пролет? Във всички тези страни днес цари хаос, нито една не се стабилизира.

–          Никой не държи ключовете за властта. За мен промените бяха положителни, защото отвориха врати за граждани и потребители. Срутиха се монополи и се отвориха възможности пред нови играчи. Но това си има и лоша страна. Образува се вакум в най-различни аспекти. Много организации имат властта да се защитават, но не и да управляват. Същото виждаме и в САЩ и Италия, където успешните правителства не могат да си спечелят силни съюзници. Ако властта е разделена, това означава чупливо правителство. В страните от Арабската пролет има много играчи, които имат власт, но никой няма способността да управлява. В книгата си предлагам нов начин на мислене, който да реши проблема.

Какво е мнението ви за Сирия? Казвали сте, че тя е провалила се държава.

–          Сирия може да се разцепи на 3 части, всяка от която сама по себе си да бъде провалила се държава. Още един подобен случай, в който има играчи с власт, но никой не може да управлява.

Пишете, че младите хора днес са по-силни от преди. Давате за пример протестите на Уолстрийт.

–          Една от най-важните промени, които се случиха в последните години, е че индивидуалностите имат повече власт от всякога. Те имат силата да се противопоставят. Един от начините е организация. Има огромен брой неправителствени организации във всяка сфера и те, по всичко личи, са активни и ефективни. Пример е „Tea Party“ в Америка и движенията покрай „Окупирай Уолстрийт“. Също антимиграционните организации в Европа. Класическите политически движения не могат да привличат силни индивидуалности, не могат да привлекат и младите. Ето нещо, по което те могат да се учат от неправителствените организации.

Пишете още, че властта на военните не е като преди и давате пример със сомалийските пирати, които отвличат чуждестранни кораби.

–          Това е важен пример, който набляга на това, което се опитвам да обясня. Пиратите използват порутени лодки и морално остарели оръжия и въпреки това успяват да отвлекат нови и мощни кораби. Великите сили не успяват да се защитят от тези пирати. Това ни показва, че военната мощ е ограничена. Дори Америка, която има огромен бюджет за отбрана, не може категорично да спечели войните, в които се ангажира.

Бихте ли коментирали твърдението си, че гъвкавата власт е по-силна от тази със здрава ръка и факта, че властта е в преход от Запада към Изтока?

–          Има такива, които спорят срещу факта, че властта мени местоположението си. Но за властта трябва да се мисли като за ескалатор. Винаги има една, която се издига и такава, която слиза надолу. Самата природа на властта се променя. Лесно се придобива власт, нейното прилагане е трудно, а е толкова лесно всичко да бъде изгубено.

Кои са най-интересните теми, с които се сблъскахте, докато работихте в списанието „Foreign Policy“?

–          Дойдохме до любимата ми тема. Бях главен редактор на това списание 14 години. Публикувахме интересни текстове като „Свят без Израел“ и „Идеология на развитието“. Моят живот се дели на 3 важни фази – завършването на докторантурата ми, работата ми като министър на търговията на Венецуела и времето като главен редактор на „Foreign Policy“. Бях горд с анализите, които публикувахме. Конкуренцията беше жестока, но се опитвах да дам на читателя уникален поглед върху най-интересното, което се случваше в света. Процесът за съставяне на всеки брой изискваше революционни идеи. Спомням си, когато стартирахме колонката „Помисли отново“. Опитахме се да обърнем общественото мнение към организации като „Ал Джазира“ и политически личности като Кондолиза Райс. Опитахме се да покажем на читателя как да мисли нестандартно, да погледне ситуацията от друг ъгъл.

Името ви е Мойзес Наим, а сте роден в Либия?

–          Да, роден съм в Триполи, а семейството ми се премести във Венецуела, когато бях на 4 години. Фамилията ми е датирана 6 поколения назад в Либия.

Говорите ли арабски?

–          Не, но майка ми и баща ми още говорят арабски във Венецуела. Разбирам какво казват, но не мога да говоря добре. Обичам арабска музика, съвременните неща. Естествено, израснах с либийска кухня. Дори съпругата ми, която е от Венецуела, се научи да готви либийски ястия.

Свързани заглавия

Първата препоръчана книга от Марк Зукърбърг е все още свободна за България

Тиражът на книга бе изчерпан за часове заради читателския клуб на Зукърбърг

Марк Зукърбърг направи Литературен клуб във „Фейсбук“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …