Начало / Читатели / За „Довършителката” на Балдачи

За „Довършителката” на Балдачи

Сава СЛАВЧЕВ

Изненадах себе си за втори път в разстояние на една седмица. Прочетох „Довършителката“, последната книга на Дейвид Балдачи.

Вече го купувам по инерция, след около петнайсет книги, все нещо средно между трилър, авантюра и криминале, ги купувам заради ритъма, който не можем да му отречем. Но така или иначе това са книги, които човек едва ли ще иска да препрочете. Приемаш ги еднократно, лежерно, за развлечение и отмора. Затова и купих последната, която, за мое голямо учудване, се оказа книга в съвсем друг жанр! Не е ясно дали авторът окончателно се е разделил с харизматичните си герои Оливър Стоун и наследилия го Уил Роби. Там действието се въртеше около тях.   Дръжте се здраво: Балдачи е написал фентъзи роман! И аз го прочетох целия. Тоест изненадите  (поне за мен самия) са две. Бадачи е написал книга, която е нещо средно между „Хари Потър“, „Игрите на глада“ и Властелинът на пръстените“ – за радост на всички тийнейджъри и любители на този тип четива. Довършителката е едно момиче на 14 години, – в романа не се говори за години, а за сесии – Вега Джейн, която работи в нещо като фабрика и довършва артистично различни предмети, тоест тя е специалист по финишинг обработката. Има добри чувства, бой и победи, змейове с три глави, летящи вериги, магически копия и всичко, което стилистиката повелява. Разбира се има и хепи енд. Не преразказвам, за да четете. Ритъмът продължава да е добър, въображение -дал Господ, мисля, че книгата не отстъпва на първите такива в жанра.

Не знам кое е накарало Балдачи да се хвърли в новото поприще, където конкуренцията също не е малка. Малко ме смути един от трите цитата в началото на книгата, този на Дж.Р.Р. Толкин, който си е позволил да напише, че „До утрото можеш да стигнеш само през сенките“, което ми заприлича силно на плагиатство от Халил Джубран, роден десет години преди колегата си и казал нещата далеч по-поетично: “ Никой не може да стигне до зората, ако не е минал по пътеките на нощта“.

„Довършителката”  тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …

2 Коментари

  1. Славяна Цвветкова

    Тъкмо завърших въпросната книга. Искам да попитам само на мен ли ми се струва, че историята остава незавършена? Въпреки това не намирам информация за продължение на романа. Ако някой има някаква представа дали автора смята или не да продължава интригата, моля да сподели,

  2. Симона

    Има втора част. Казва се „The keeper“ и излиза официално някъде септември, при нас сигурно до година.