Начало / Любопитно / Най-големите приятелства в литературата

Най-големите приятелства в литературата

Thereadingroom.com направи интересна класация на книги, представящи най-силните мъжки приятелства в литературата.

Първи в класацията са героите на Ивлин Уо – лорд Себастиан Флайт и Чарлс Райдър, от „Завръщане в Брайдсхед“.

„Знаеш ли, Чарлс“, каза той, „Наистина е приятна промяна да срещнеш някого, който сам се грижи за себе си, след като цял живот си бил обграден от хора, които да се грижат само за теб. И разбира се, това е някой толкова безнадежден, че има нужда аз самият да се грижа за него.“

До разпадането на приятелството им Себастиан и Чарлс споделят училищната си близост. Себастиан представя Чарлс в своята ексцентрична среда, а и на семейството си в Брайдсхед Касъл. И Чарлс получава семейството, което никога не е имал.

Хари Потър и Рон Уизли от серията „Хари Потър“ на Дж. К. Роулинг

„Той може би е знаел, че бих искал да те напусна.“
„Не, по-скоро той е знаел, че ти винаги ще искаш да се върнеш.“

Приятелството на Хари и Рон започва на път за училището по магия Хогуъртс и от тогава до края на серията книги се развива. Те се подкрепят независимо от всичко. Хари на практика се превръща в поредния син на семейство Уизли, което го приема с отворени обятия. Двамата приятели преживяват много проблеми и сривове, но оцеляват заедно.

Сал Парадайс и Дийн Мориарти от „По пътя“ на Джак Керуак

„Сал, не трябва да спираме никога, докато не стигнем.“
„Къде отиваме, приятелю?“
„Не знам, но трябва да вървим.“

Връзката между героите на Керуак е вдъхновена от реалното приятелство на Нийл Касиди и самия Керуак. Макар че Дийн не е постоянно до Сал, те са дълбоко свързани и заедно преживяват куп неща по време на удивителните си пътешествия през САЩ.

Шерлок Холмс и доктор Джон Уотсън от сериите за Шерлок Холмс от сър Артър Конан Дойл

„Сега, Уотсън“, каза Холмс, докато една висока карета прекоси пътя, оставяйки две златни дири от жълта светлина от фенерите си. „Ще дойдете с мен, нали?
„Ако мога да бъда от полза с нещо.“
„О, доверен другар винаги може да е от полза; а хроникьор – още повече. Стаята ми в „Кедрите“ е с две легла.“

Детективът Шерлок Холмс и приятелят му доктор Уотсън са един от великолепните примери какво може да бъде мъжкото приятелство. Те са като залепени навсякъде, а Уотсън привежда лудите идеи на Холмс на практика. Те никога не се отказват един от друг, независимо през какво преминават.

Том Сойер и Хъкълбери Фин от „Приключенията на Том Сойер“ и „Приключенията на Хъкълбери Фин“ от Марк Твен

„Е, на всеки се случва, Хък.“
„Том, аз не съм всеки.“

Том и Хък не могат да бъдат по-различни един от друг. Том е отгледан от леля си, ходи на училище и като цяло е обект на полагане на грижи. Хък няма дом и е принуден сам да се грижи за себе си. Това обаче не им пречи да запазят приятелството си по време на странстванията си.

Бък и Торнтън от „Дивото зове“ от Джек Лондон

„Джон Тонртън и Бък се спогледаха. „Ти, бедни дяволе“, каза Джон Торнтън, а Бък облиза ръката му.“

Торнтън спасява Бък от злите му собственици и двамата стават неразделен тандем. Торнтън се отнася към Бък с уважение, а Бък от своя страна го обича безусловно. В „Дивото зове“ разказвачът – кучето Бък, дава нов облик и перспектива на понятието приятелство.

Фродо Бегинс и Сам Майтапер от „Властелинът на пръстените“ от Дж. Р. Р. Толкин

„Щастлив съм, че си тук с мен. Тук, накрая на всичко, Сам.“

Сам и Фродо имат здраво приятелство, което не е необичайно предвид факта, че са заедно от самото начало на живота си. Сам по принцип е градинарят на Фродо, но по негова молба го следва навсякъде. И двамата са част от Задругата и са единствените, които никога не се отказват от търсенето на пръстена.

Фицуилям Дарси и Чарлс Бингли от „Гордост и предразсъдъци“ от Джейн Остин

„Неслучайно страдаме. Не се случва често приятели да се намесят и да спасят млад мъж от мислите за момиче, в което е бил влюбен само допреди няколко дни.“

Докато лоялността на Дарси следва убежденията на Бингли и помага на връзката му с Джейн, той е близък приятел. Бингли е социален и вижда преди всичко доброто у другите, а за разлика от него Дарси бързо осъжда хората и често се държи неадекватно в обществото. Но въпреки разликите си, двамата изпитват огромно уважение един към друг, което ги прави необикновена двойка приятели.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

Един коментар

  1. „И двамата са част от Задругата и са единствените, които никога не се отказват от търсенето на пръстена.“ Информацията ви е абсолютно не точна