Начало / Свят / Иън Макюън: Радикалният ислям е като магнит за психопатите

Иън Макюън: Радикалният ислям е като магнит за психопатите

Британският писател Иън Макюън разпространи чрез издателството си силната си тревога заради трагичните масови убийства в редакцията на парижкото списание „Шарли ебдо”, съобщи faz.de.

„Настроеният за убийства, провъзгласяващ сам себе си за свещен радикален ислям, се превърна в глобална притегателна сила за психопатите. Той никога не се е смущавал да разгласява списъка на нещата, които мрази: образование, толерантност, многообразие, удоволствие и повече от всичко – свобода на мненията.

Още по-важни от тези абстракции са хората, които джихадистите мразят и убиват: деца, ученички, хомосексуални, жени, атеисти, немюсюлмани и много, много мюсюлмани.

Към този списък трябва да добавим смелата редакция на „Шарли ебдо”, която се надяваше да победи омразата със смях.

Масовите убийства в Париж са трагедия за цялото общество. В мрачната нощ за свободния дух блещукат няколко светлинки: озарените хора, които се събират по площадите в цяла Франция, надеждата, че смелостта ще победи страха, фактът, че един култ, превърнал се в омраза, е слаб и не може да издържи дълго, както и че психопатите са вървящо към края си малцинство”, казва Макюън.

Книги от Иън Макюън тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

407353049_746903160791827_1833475990585050969_n

Паулу Коелю се завръща с магична история за лъка и живота

Новата му книга излиза днес „Стрелецът“ предлага сюжет от онези, с които бразилският писател натрупа …