Начало / Свят / Образователната система отблъсква децата от книгите и четенето, смята британска телевизионна водеща

Образователната система отблъсква децата от книгите и четенето, смята британска телевизионна водеща

Учените и преподавателите отблъскват децата от книгите и четенето, смята известната британска телевизионна водеща Хелън Скелтън, съобщи британският „Телеграф“. Тя е на мнение, че децата трябва да престанат да бъдат карани да четат насила, а да бъдат оставени сами да открият книгите, които харесват. Скелтън е против постоянното наблягане върху важността на четенето.

Постоянното наблягане върху важността на четенето кара децата да смятат, че то „не е готино“, казва водещата на детското предаване „Blue Peter“. Те трябвало сами да разберат, че книгите са един от най-забавните и интересни източници на знание и забавление. Скелтън допълни, че е много притеснена от затварянето на обществените библиотеки, защото това може да доведе до поколение, което расте без достъп до безплатни книги.

„Децата са умни, не е нужно постоянно да бъдат поучавани. Академици и учители, цялата образователна система, постоянно повтарят колко е важно четенето, което кара децата да го считат за досадно задължение – нещо, което не е готино. Всъщност четенето едно от най-хубавите, полезни и лесно достъпни неща. Не е толкова важно дали ще прочетеш „Война и мир“. Трябва сам да откриеш книгите, които обичаш. Аз израстнах в стая пълна с книги, без телевизор. Четенето беше нещо, което правех редовно в свободното си време, а ходенето до библиотеката беше семеен ритуал“, сподели Хелън Скелтън.

Тя ще бъде жури на детска литературна награда, част от Световния ден на книгата, който ще се отбележи на 5 март. Отличието е финансирано от писателя Джеймс Патерсън. Първата й детска книга ще бъде публикувана през май тази година.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …