На фокус
Начало / Свят / Ева Енслър призова мъжете за повече действия срещу насилието върху жени

Ева Енслър призова мъжете за повече действия срещу насилието върху жени

Американската писателка и сценаристка Ева Енслър призова мъжете да вземат по-активни мерки и да се включат в движението за превенция на насилието върху жени. Това тя направи по време на публична реч в Тайпе. Енслър е видна активистка за правата на дамите, а най-известното й произведение – „Монолози за вагината“, й носи и наградата „Тони“.

Енслър обяви, че е разочарована от това, „че мъжете не се включват към движението“, чието глас и лидер е самата тя. 61-годишната феминистка обяви, че една от причините за запазване на статуквото е застарялото обучение и начина на възпитание на момчетата.

„Защо не учим момчетата да бъдат емоционални? Защо не ги учим да плачат, защо ги караме да се дистанцират, да не се вслушват в сърцата си? Вместо това ги засрамваме. Те плачат и ние ги успокояваме с думите „ти не си дете, ти си мъж. Мъжете не плачат.“ Но защо? Всеки човек има нужда да плаче. Как да живеят без това. Светът е болезнен и има страдание на всякъде. Всички можем да бъдем наранени. За това мисля, че първата стъпка към промяна е да разрешим на момчетата да плачат. Ако започнем така, нещата бързо ще започнат да се променят радикално“, каза тя.

Книги от Ева Енслър тук

Прочетете още

mesec

Роман за разбуждане на лятото

Вечерите идват сега бавно и са прекрасни за четене „Магията на морското стъкло” е летен …