Начало / Критика / Как книгите намаляват стреса и ни правят по-умни

Как книгите намаляват стреса и ни правят по-умни

Представяме ви текст на сайта entrepreneur.com, който показва как книгите намаляват стреса и ни правят по-умни в същото време. Материалът защитава тезата, че дори да нямаме много свободно време, трябва да намираме кога да четем, за да се развиваме. Ето защо:

1.    Ще откриете нови перспективи. Да, много информация и знание могат да се придобият от четене на статии и блогове. Но няма по-добър инструмент за научаване на нови неща от книгата. Лесно е да се разсейваме пред компютъра и да пропуснем нещо важно. Но когато чете, човек се концентрира единствено върху четенето и научава най-много и най-бързо.

2.    Книгите ви правят по-умни. Има достатъчно научни доказателства, че книгите имат положително влияние върху мозъка. Четенето подобрява чувството за съпричастност и способността за решаване на проблеми. Освен това, според ново проучване на Американската академия по неврология, стимулирането на ума чрез четене подобрява паметта, независимо дали става въпрос за деца или възрастни.

3.    Четенето намалява стреса. Работата и ежедневните проблеми натоварват. Понякога просто не можем да спрем да мислим за тях. Интересната книга обаче може да ни пренесе в нов свят, на нова планета. Това носи само ползи – здравословни и професионални. Изследователите от „University of Sussex” открили, че четенето  е по-добър начин за намаляване на нивата стреса дори от слушането на музика.

4.    Няма нищо на света като четенето на книга. Няма друга дейност, която да комбинира толкова в себе си положителни емоции и ползи във всеки аспект. Не търсете извинения. Търсете време за четене.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

3 Коментари

  1. чети народе, щото тикви ни управляват, а оттам идва и стресът, а след това рака

  2. Истината е в четенето! Не го забравяйте :)

  3. Четете и през 2015 г.