Начало / Свят / Ричард Фланаган спечели още две награди

Ричард Фланаган спечели още две награди

Ричард Фланаган спечели „Букър“ по-рано тази година за романа си „The Narrow Road to the Deep North“, а сега беше награден с още две отличия, съобщи brisbanetimes.com.au. Фланаган беше отличен с „Queensland Literary Award“ в категорията за художествена проза, като прибави към сметката си 15 000 долара. Австралийският писател сподели и литературната награда, която се дава от премиера на Австралия, „Prime Minister’s Literary Award“, със своя колега Стивън Каръл. За нея Фланаган получи още 40 000 долара.

Фланаган и Каръл бяха наградени на церемония в Мелбърн. Те обявиха, че ще дадат паричните си премии за благотворителност. Фланаган заяви, че ще даде парите на фондацията „Indigenous Literacy Foundation“, която се бори срещу неграмотността сред коренното население на Австралия. Ето какво каза авторът на „The Narrow Road to the Deep North“.

„Произходът на този роман е в преживяното от баща ми като затворник в японски военнопленнически лагер. Урокът, който той е научил  там, е че за едно цивилизовано общество се съди по това доколко то се грижи за най-слабите. Парите са като изпражненията, казваше той. Ако ги трупате, само ще миришат. Ако ги разпръснете наоколо, нещо може да поникне от наторената земя.

Възнамерявам да даря тези 40 000 долара на „Indigenous Literacy Foundation“, които помагат на деца от коренното население на Австралия да се научат да четат. Надявам се нещо да се получи. Ако само едно от тези деца прехвърли основното ниво на грамотност, то аз ще считам тези пари за добре похарчени. А ако дори едно дете стане писател, ако само едно дете покаже, че има цивилизаация, която се е развила през последните 60 000 години тук, в Австралия, то това ще бъде награда не само за мен, но и за всички нас.“

Свързани заглавия
Носителят на „Букър” Ричард Фланаган и Харуки Мураками са номинирани за наградата за най-лоша секс сцена в роман
Наградата „Букър“ спасила Ричард Фланаган от работа в австралийските мини

Ричард Фланаган: Понякога ме е срам, че съм австралиец
Ричард Фланаган спечели „Мен Букър”

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …