Начало / Свят / Носителят на „Букър” Ричард Фланаган и Харуки Мураками са номинирани за наградата за най-лоша секс сцена в роман

Носителят на „Букър” Ричард Фланаган и Харуки Мураками са номинирани за наградата за най-лоша секс сцена в роман

Преди месец Ричард Фланаган спечели една от най-престижните литературни награди – „Букър”, за творбата си „The Narrow Road to the Deep North”. Сега обаче той е номиниран за доста по-различно отличие – за най-лоша секс сцена в роман, съобщи „Индипендънт”. Сред тазгодишните претенденти е и Харуки Мураками с признатия му бестселър „Безцветният Цукуру Тадзаки и неговите години на странстване”.

Номинирани са още Майкъл Кънингам, носител на „Пулицър”, за неговия роман „The Snow Queen”, както и друг носител на „Букър”, Бен Окри, за книгата „The Age of Magic”. Останалите номинирани са: Саскиа Голдшмит с „The Hormone Factory”, Ейми Грейс Лойд с „The Affairs of Others”, Уилбър Смит с „Desert God”, Мей-Лан Тан с „Things to Make and Break”, Хелън Уолш с „The Lemon Grove” и Кристи Уорк с „The Legacy of Elizabeth Pringle”.

Призът се връчва от литературното списание „Literary Review” всяка година от 1993 г. насам. Писателите го получават за най-смущаваща и претруфена еротична сцена в роман. През миналата година победител стана Манил Сури за книгата си „The City of Devi”. Уилям Никълсън, един от миналогодишните номинирани, предложи да бъде направена и награда и за най-добра секс сцена в книга. Тазгодишният победител ще стане ясен на 3 декември.

„Мисля, че списъкът с номинираните е един от най-силните през последните години. Включени са някои литературни гиганти. Фланаган е изпълнил секс сцената си с толкова абстрактни думи, че цялото преживяване е неясно и десексуализирано. Мураками пък е използвал пасажа като поредна възможност за безкрайни метафори”, коментира Джонатан Бекман от „Literary Review”.

Свързани заглавия
Манил Сури спечели наградата за най-лоша секс сцена в роман

Съпругата на Цветан Тодоров спечели наградата за най-лоша секс сцена в книга
Джоан Роулинг извън номинираните за най-лоша секс сцена в книга
Защо жените харесват „50 нюанса сиво”

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …