Начало / Свят / Достоверността на „Хладнокръвно“ от Труман Капоти отново поставена под съмнение

Достоверността на „Хладнокръвно“ от Труман Капоти отново поставена под съмнение

Достоверността на култовата творба „Хладнокръвно“ от Труман Капоти отново е поставена под съмнение, съобщи британският „Телеграф“. Книгата описва жестоко убийство на семейство в селскостопански район на Канзас през 1959 г. – случай, който шокира американското общество тогава. Сега обаче съдът в Канзас позволи публикуването на записки, които противоречат на книгата на Капоти.

Писателят винаги е твърдял, че книгата му предава абсолютно достоверно случилото се. Капоти получава ексклузивен достъп от главния разследващ Алвин Дюи. След съдебна битка, стартила през 2012 г., Роналд Най, син на Харолд Най, част от екипа, правил разследването, получи разрешение да разкрие записките на баща си от случая.

Най възнамерява да напише своя собствена книга, която коренно щяла да се различава от тази на Капоти. Той казва още, че баща му бил ядосан от книгата и нейната филмова адаптация и разочарован, че властите в Канзас са застанали зад версията на автора. Засега не е ясно как точно записките се различават от произведението на американския класик и кога Роналд Най ще публикува своята версия.

Харолд Най умира през 2003 г. Властите в Канзас съдят сина му и не му позволяват да разкрие публично материалите от разследването, които той бил запазил. След над 2 години съдебни спорове обаче Роналд най-накрая получил правото да покаже записките на баща си.

Хърб Клътър, неговата съпруга и двете им деца са брутално убити в ранчото им в Холкомб, Канзас през 1959 г. За виновни са намерени Дик Хикок и Пери Смит, които са екзекутирани през 1965 г. „Хладнокръвно“ проследява в детайли случая и последвалото разследване. Нееднократно обаче автентичността на нехудожественото произведение е поставяна под съмнение.

Свързани заглавия
Излизат разкази от младежките години на Труман Капоти

Труман Капоти: Мозъкът може да приема съвети, но не и сърцето. Любовта не познава граници

Ексхумираха телата на убийците от „Хладнокръвно” на Труман Капоти

„Хладнокръвно“ от Труман Капоти (анотация и откъс)

Актьорът Майкъл Хол записа „Закуска в Тифани”

Пишеща машина на Труман Капоти продадена за над 8 000 долара

Топ 10 на писателите бохеми

15 спални на известни писатели

Имение на Труман Капоти продадено за 12 милиона долара

„Хладнокръвно“ тук

Книги от Труман Капоти тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …