Начало / Свят / Откриха копие на „Първо фолио“ на Уилям Шекспир във Франция

Откриха копие на „Първо фолио“ на Уилям Шекспир във Франция

Екземпляр на „Първо фолио“ на Уилям Шекспир бе открито в библиотека в малък град в северната част на Франция, съобщи БГНЕС, позовавайки се на Франс прес. Това е първият сборник с пиеси на великия драматург,  публикуван през 1623 г. „Първо фолио“ е една от най-ценните и желани книги в света.

Тя била открита, когато библиотекарят Реми Кордноние чистел праха от книги на Шекспир от ХVІІІ век за изложба на английската литература в Сент Омер близо до Кале.

 „Помислих, че това е неидентифицирано копие на „Първо фолио“ с историческо значение и огромна интелектуална стойност“, каза библиотекарят пред АФП.

Автентичността на копието на книгата, публикувана 7 години след смъртта на английския драматург, бе потвърдена в събота от експерта по „Първо фолио“ Ерик Расмусен от университета в Невада. „Това е 231-вото копие, което е открито в света и второто във Франция“, каза Кордоние.

Книгата се състои от 36 пиеси на Шекспир. Копието е в добро състояние, но липсват около 30 страници, сред които и корицата. Смята се, че копието, открито във Франция, е попаднало в Сен Омер чрез английски бежанци по време на англиканските гонения, смята Кордоние. Директорката на библиотеката Франсоас Дюкроке каза, че копията на „Първо фолио“ се оценяват на стойност между 2,5 милиона и 5 милиона евро, но тъй като по това копие има нанесени щети и вероятно ще струва по-малко. Тя добави, че Франция няма да продава книгата, а тя ще бъде съхранявана в сейфа на библиотеката заедно с други ценни предмети.

Сент Омер е стар пристанищен град, който процъфтява икономически и културно през Средновековието. В градската библиотека се съхраняват 800 важни ръкописа, една Библия на Гутенберг и 230 инкунабула – книги отпечатани в Европа преди 1501 г.

Свързани заглавия
Нови факти, които вероятно не знаете за Шекспир

Съвременни автори ще интерпретират Шекспир

Шекспир бил стиснат бизнесмен и укривал данъци

Учени доказват, че Шекспир е автор на пиесите си

Произведенията на Шекспир тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …