Начало / Свят / Читателите предпочитат писатели от техния собствен пол, показва проучване

Читателите предпочитат писатели от техния собствен пол, показва проучване

Читателите предпочитат писатели от техния собствен пол, показва ново проучване на най-големия сайт за ревюта на книги, „Goodreads“, съобщи „Гардиън“. От сайта са анкетирали 40 000 от най-активните си членове, разделени на мъже и жени по равно. Проучването анализира навиците на читателите през 2014 г.

Изследванто показва, че от 50-те най-четени книги от жени през тази година, 45 са от авторки, които са жени, и само 5 са от мъже писатели. И един от тях е Робърт Галбрейт – псевдоним на създателката на Хари Потър, Дж. К. Роулинг. Обратното важи също с пълна сила – 90% от най-четените 50 книги от мъже са от писатели, които също са мъже.

„Интересно е да видим нашите членове да дискутират съотношението между мъже и жени писатели в техните собствени предпочитания. Общо взето, хората казват, че не избират книгата според това от какъв пол е авторът. Книгата е водеща. Подсъзнателно обаче се вижда, че много по-често клонят към писатели от техния собствен пол. Повечето читатели осъзнават, че трябва съзнателно да разширят кръгозора си. Данните за 2014 г. показват, че ние предпочитаме книги от писатели от нашия пол“, сподели Елизабет Чандлър, главен редактор и съсъздателка на „Goodreads“.

Проучването показва още, че мъжете и жените четат еднакъв брой книги. Жените обаче наблягат повече на нови заглавия. Те са прочели два пъти повече книги, публикувани през тази година. Освен това, и жените и мъжете оценяват по-високо книгите, написани от дами, в системата за оценяване в сайта.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …