Начало / Свят / Робърт Галбрейт е в разширения списък с номинираните за литературната награда ИМПАК

Робърт Галбрейт е в разширения списък с номинираните за литературната награда ИМПАК

Робърт Галбрейт, второто аз на Дж. К. Роулинг, е в разширения списък на номинираните за дъблинската литературна награда „International Impac Dublin Literary Award“, съобщи „Гардиън“. Роулинг е претендентка с романа си „Зовът на кукувицата“. Тя е една от 141-те писатели, състезаващи се за приза от 100 000 евро. Победителят ще бъде обявен на 17 юни 2015 г.

Романите са номинирани от библиотеки в Дъблин и други градове по света. Регламентът сочи, че ако творбата е написана и публикувана за първи път на английски език, то тя трябва да е излязла 2 години преди годината на обявяване на победителя. Ако произведението е преведено, то английското издание трябва да е публикувано на книжния пазар през последните 12 месеца.

Роулинг е една от 19-те британски автори, състезаващи се за отличието. Сред тях са още носителите на „Букър“ Ричард Фланаган с „The Narrow Road to the Deep North“ и Елинор Катън с „The Luminaries“; Нейтън Файлър с „Където луната я няма“ и др. 37 американци са в разширения списък, като сред тях блести носителката на „Пулицър“ Дона Тарт с „Щиглецът“.

Сред преводните книги са „A Man in Love“ от норвежкия писател Карл Уве Кнаусгор, „The Infatuations“ от испанеца Хавиер Мариас, „Форма на живот“ от френската авторка Амели Нотомб, „The Light and the Dark“ от руския писател Михаил Шишкин и др.

Свързани заглавия
Хуан Габриел Васкес триумфира с наградата ИМПАК

Номинираните за дъблинската награда ИМПАК бяха обявени

Джон Макгрегър спечели наградата ИМПАК
Кевин Бари изненадващо спечели наградата ИМПАК
Харуки Мураками и Мишел Уелбек номинирани за наградата ИМПАК

Книгите на Робърт Галбрейт тук

Прочетете още

1387639683_0_559x345

147 години от рождението на Елин Пелин: „Писателят се ражда с прочетените книжки.“

На днешния 18 юли, 1877 г., с името Димитър Иванов Стоянов, в село Байлово е …