Начало / Свят / Писателката и активистка Лесли Файнбърг почина

Писателката и активистка Лесли Файнбърг почина

Американската писателка и ЛГБТ активистка Лесли Файнбърг почина, съобщи mediabistro.com. Тя беше на 65 години. Причина за смъртта й са усложнения от лаймска болест, причинена от ухапвания от кърлежи, от която тя страдаше още от 70-те години на миналия век. Файнбърг беше известна най-вече с романа си от 1993 г. „Stone Butch Blues“.

Файнбърг е една от ключовите фигури и публични личности, защитаващи правата на ЛГБТ общността. Творчеството й беше популярно сред академичните кръгове в САЩ. Книгата й „Stone Butch Blues“ е смятана за едно от най-добрите изследвания върху комплексността на пола. Произведението е преведено на китайски, холандски, немски, италиански, словенски, турски и иврит. Продадени са стотици хиляди копия в цял свят. Днес творбата се намира трудно.

Файнбърг е написала още нехудожествените книги „Trans Liberation: Beyond Pink or Blue“ и „Transgender Warriors: Making History“, романа „Drag King Dreams“ и „Rainbow Solidarity in Defense of Cuba“ – сборник с 25 журналистически материала.

Прочетете още

50906953_2223181614587138_2498911697658445824_n

Финал на кампанията за най-дълго любовно писмо в България за 2019 г.

Ден преди финала сме на романтичната кампания за написване на най-дългото любовно писмо в България …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *