Начало / Свят / Нова биография опровергава слуховете, че Луис Карол е имал нездрав интерес към деца

Нова биография опровергава слуховете, че Луис Карол е имал нездрав интерес към деца

Нова биография на големия детски писател Луис Карол опровергава окончателно слуховете, че той е имал нездрав интерес към деца, съобщи „Гардиън“. „Lewis Carroll: The Man and His Circle“ от Едуард Уейклинг е вече на англоезичния книжен пазар. Произведението разглежда автора на „Алиса в Страната на чудесата“ през погледа на социалното му обкръжение, включително кралски особи, музиканти, издатели, художници.

Уейклинг е използвал почти 6 000 писма от кореспонденцията на Чарлс Доджсън, както е истинското име на писателя, повечето от които никога не са били публикувани. Сред тях са много писма от деца, запазили приятелството си с него през годините, включително Алис Лидел, вдъхновението за Алиса, и Ани Гертруд, за която Доджсън пише поемата „The Hunting of the Snark“.
Уейклинг е бивш председател на „Обществото на Луис Карол“ и редактор на 10 тома негови дневници. Той коментира:

„Става въпрос за взаимоотношения, които трудно биха били разбрани от съвременното общество. Той е бил човек, който се е разбирал много добре с децата. Искал е да ги образова. Особено момичетата. По онова време те не са ходили на училище и за него е било погубване на талант. Когато е гостувал на хора с дъщери, той ги карал да подреждат пъзели или да играят други интелектуални игри. Някои от тези момичета впоследствие са ставали активистки за правата на жените. Митът, че Карол имал нездрав интерес към деца, се дължи най-вече на твърденията, че е правил стотици голи снимки на момичета и момчета. Всъщност са около 30, от които в повечето случаи самите семейства са го молили снима децата им.

Детската смъртност във Викторианската епоха е била висока. Родителите често са правили скулптури и статуи на децата си. Често без дрехи, защото са искали да ги представят като максимално близки до ангели. С появата на фотографията всичко става по-лесно. Такова е било времето, няма нищо обезпокоително. От около 3 000 негови снимки по-малко от 1% са на деца без дрехи. Да се твърди, че са стотици, е нелепо.“

Авторът е на мнение, че митът може да е тръгнал и от биографията на Стюарт Доджсън Колингууд, племенник на детския писател. Колингууд пише, че чичо му е проявявал изключителна доброта към деца, и неволно е стартирал слуховете. Впоследствие те са развити от други биографии, както и от хора, които просто търсят сензации.

„Тези, които твърдят, че е педофил, са в голяма грешка. Слуховете са ужасни за семейството му. Той има живи наследници, които толкова години страдат в тишина. Моята книга е малък опит да изясня фактите. Посветил съм 40 години на проекта и съм включил много източници от първа ръка“, допълва Едуард Уейклинг.

Свързани заглавия
Как да учим: Четирите правила за обработка на информация и овладяване на изкуството на четенето от Луис Карол

Луис Карол мразел славата, разкрива писмо

Луис Карол: Ако всеки си гледаше собствената работа, светът щеше да се върти много по-бързо

Книги от Луис Карол тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …