Начало / Свят / Лемъни Сникет обвинен в расизъм след шега на Националните награди на книги в САЩ

Лемъни Сникет обвинен в расизъм след шега на Националните награди на книги в САЩ

Даниъл Хендлър, известен повече с артистичния си псевдоним Лемъни Сникет, беше обвинен в расизъм, съобщи „Лос Анджелис Таймс“. Авторът на детската серия книжки „Поредица от злополучия“ беше водещ на церемонията по награждаването на Националните награди на книги в САЩ. Той си направи шега с Джаклин Уудсън, победителката в категорията за младежка литература, за която беше остро критикуван.

„Казах на Джаки, че ако спечели, ще разкажа на всички вас нещо за нея, което научих това лято. Джаки Уудсън е алергична към дини. Препоръчах й да го използва в книга. Тя ми каза аз да го използвам. Отговорих й, че ще напиша книга за чернокожо момиче, което е алергично към дини, само ако получа блъб от нея, Тони Морисън, Корнел Уест и Барак Обама“, каза Хендлър.

Шегата на Хендлър е базирана на стар стереотип в американската култура, според който чернокожите много обичат да ядат дини. Писатели критикуваха остро Лемъни Сникет. Роксан Гей заяви, че е „шокирана от расисткия му хумор“. Нейната позиция подкрепиха още Лайла Лалами, Мат Джонсън и др. Засега Уудсън не е коментирала случилото се.

Хендлър се извини, като публикува в „Туитър“:

„Моята работа като водещ на Националните награди на книги, беше да хвърля светлина върху невероятни писатели, а не да засенчвам постиженията им със собствените си зле замислени опити за шеги. Очевидно се провалих и много съжалявам.“

Свързани заглавия
Урсула Ле Гуин с приз от Националните награди на книги в САЩ
„Поредица от злополучия” на Лемъни Сникет ще бъдат адаптирана на малкия екран

Книги от Лемъни Сникет тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

book-1421097_1280

Типология на четящите – кратък наръчник, в който сте и вие

Определете сами своята… диагноза Книгите са голямо изкушение и навлязат ли веднъж в живота ни… трудно …