Начало / Свят / Лемъни Сникет обвинен в расизъм след шега на Националните награди на книги в САЩ

Лемъни Сникет обвинен в расизъм след шега на Националните награди на книги в САЩ

Даниъл Хендлър, известен повече с артистичния си псевдоним Лемъни Сникет, беше обвинен в расизъм, съобщи „Лос Анджелис Таймс“. Авторът на детската серия книжки „Поредица от злополучия“ беше водещ на церемонията по награждаването на Националните награди на книги в САЩ. Той си направи шега с Джаклин Уудсън, победителката в категорията за младежка литература, за която беше остро критикуван.

„Казах на Джаки, че ако спечели, ще разкажа на всички вас нещо за нея, което научих това лято. Джаки Уудсън е алергична към дини. Препоръчах й да го използва в книга. Тя ми каза аз да го използвам. Отговорих й, че ще напиша книга за чернокожо момиче, което е алергично към дини, само ако получа блъб от нея, Тони Морисън, Корнел Уест и Барак Обама“, каза Хендлър.

Шегата на Хендлър е базирана на стар стереотип в американската култура, според който чернокожите много обичат да ядат дини. Писатели критикуваха остро Лемъни Сникет. Роксан Гей заяви, че е „шокирана от расисткия му хумор“. Нейната позиция подкрепиха още Лайла Лалами, Мат Джонсън и др. Засега Уудсън не е коментирала случилото се.

Хендлър се извини, като публикува в „Туитър“:

„Моята работа като водещ на Националните награди на книги, беше да хвърля светлина върху невероятни писатели, а не да засенчвам постиженията им със собствените си зле замислени опити за шеги. Очевидно се провалих и много съжалявам.“

Свързани заглавия
Урсула Ле Гуин с приз от Националните награди на книги в САЩ
„Поредица от злополучия” на Лемъни Сникет ще бъдат адаптирана на малкия екран

Книги от Лемъни Сникет тук

Прочетете още

images

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс“ (14 януари – 20 януари)

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Представяме ви Топ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *